Porodjaj: Kada Vaša beba hoće napolje

Pokloniti detetu život je nešto najlepše…..ali kako se stvarno sprovodi porodjaj? U nastavku podjite samnom do samog bebinog prvog udisaja vazduha i do samog njegovog plača. Zavrite u samu anatomiju porodjaja, bez cenzure.



Došao je i taj dan! Dan kada će te uzeti vašu bebu u ruke, malog andjela koji je bio devet meseci u vašem stomaku.
Ali kako sve to pocinje? Kako da znam da se poradjam?
Sve pocinje od busenja vodenjaka i gubljenja plodove vode. Od tada nema nazad. Vaša beba je na putu.
Da li ste znali da se u plodovoj vodi nalazi mnoštvo materija neophodnih vašoj bebi za razvoj. Pored toga sto štiti bebu, u plodovoj vodi se nalaze proteini i hidrati. Plodova voda je do 36 nedelje trudnoce sastavljena isključivo do bebine mokraćem kao i ćelija koja ona menja preko kože. 
Sam nastanak plodove vode nije poznat. Naučnici tvrde da plodova voda dolazi od samog fetusa preko kože, pluća i bubrega. Plodova voda sve do porodjaja je u perfektvoj ravnotezi i uvek ima isti volumen.

Dosli ste u bolnicu. Stigli do doktora i rekli…. pocelo je!
Stop stop stop…. sve zavisi. Šta je pocelo? Kontrakcije? Porodjaj?
Idemo redom. Dolaskom u bolnicu medicinska sestra ili doktor moraju porazgovarati  s’vama. Tipična pitanja: ime, prezime, datum rodjenja, krvna grupa, koji ste mesec, pol bebe, da li je sve u redu… potom dolaze pregledi: merenje pritiska, slušanje srca, vadjenje krvi… a i pregleda bebe, slušanje njenog srca i pregleda njene pozicije.

Postoje vise pozicija beba u stomaku. Pomocu njene pozicije doktor će odlučiti vrstu porodjaja.

Koje su to pozicije:

  • Glava prema dole ( normalan porodjaj)
  • Prvo guza ( Pokušaj rotacije, ukoliko ne uspe carski rez)
  • Prvo noge (Pokušaj rotacije, ukoliko ne uspe carski rez)
  • Ležanje na stranu ( Pokušaj izvući prvo glavu pa ostatak tela, ako ne carski rez)
  • Blizanci ( ako su oboje okrenuti na glavu, porodjaj će biti vaginalan, ako je samo jedan okrenut onda će jedna beba doći prirodno a druga će izaci prvo nogama, ako ne carski rez)
Nadležno lice će vas pritom lepo smestiti u krevet i proveriti koliko vam je otvoren grlić materice.
Vas grlić tokom 9 meseci je potpuno zatvoren i njegova uloga je da štiti bebu od infekcija. Pre samog porodjaja on treba da bude otvoren 10cm kako bi beba prošla i sišlq u rodni kanal a pritom izašla napolje.
Tokom vaše trudnoće, grlić materice je zatvoren prirodnim sluznim čepom. Kada taj čep ispadne to je prvi znak da je porodjaj počeo i da je materica počela da se širi kako bi propustila Vasu bebu napolje.
Hajde da igramo jednu igru: pipnite vaše nozdrve, osetite kako su tvrde i preko zatvorene, zatim pipnite vaša usta (drugim prstom) osetite kako su meka i uvećqnq. Nos je vas grlić tokom trudnoće a usta tokom porodjaja.
Pre porodjaja vaš grlić se otvara 3cm. Kontrakcije su tu ali su podnosljive, kao da imate bolove tokom menstruacije.

Da li ste znali da su kontrakcije izvedene pomoću mišića materice. Kada se materica kontraktujem ona se pretvara u loptum i gura bebu prema dole. Kako beba silazi tako njena glava otvara grlić materice.
U početku kontrakcije su razdaljine od 5 minuta ali to vreme se smanjuje i traju nekih 30-40 sekundi.
Ako se slažete sa doktorom može vam ubrizgati epidural.
Epidrual je forma lokalne anestezije koja se ubrizguje tako sto anestezijsta iglom prolazi kroz kičmu, pa sve do epiduralnog mesta. Pritom ubaca plastičnu cevčicu i vadi iglu (katetar). Spricem spaja cevčicu i ubrizgava tečnost. Epiduralana tečnost blokira nerve i ne šalje informacije mozgu o bolovima. Kada epidural izgubi efekat sve se vraća u normali. Znajte da iako ste pod anestezijom vi ostajete budni, jel je ovo forma lokalne anestezije, ona vas neće uspavati ali će uspavati samo jedan deo vaseg tela.
Od ovog trenutka pocinje aktivna faza porodjaja: kontrakcije su pojacane 3-4 minuta i traju 60-90 minuta. Izmedju kontrakcija grlic se opušta. U ovom trenutku stvari se ubrzavaju.
Kada ste se otvorili 8cm kontrakcije se ne ponavljaju ali su jače. Kontrakcija počne, dođje do svoje limite, pocinje da se spusta ali opet nadodje. Od sada kontakcije ne zaustaju jel je beba već pošla putem izlaska.

Došlo je vreme za porodjaj!
Otvoreni ste 10cm. Sve je spremno za vas porodjaj.



„U nekim zemaljima (kao kod mene u Francuskoj“ prisustvo oca je poželjno, kako bi učestvovao zajedno sa mamom u porodjaju, ako želi može izvuci bebu čim su njena glava i trup napolju (predivno) „
Mama će se smestiti na ledjima podignutim nogama i pocinje porodjaj. 
Babica će reci mami da kada dobije kontrakcije da gura dole. Sto znaci da uzmete vazduh i gurate u donjem delu stomaka. Kako vi gurate tako beba napredjuje ali svakim prestankom kontrakcija beba se povlaci malo unutra.
Sto se tiče samog guranja osetiće te da imate potrebu za tim, vas mozak je toliko stručan da će vas on pratiti i reci kada da gurate. Do danas niste znali koristiti taj mišić dole, ali od danas znate.
Kada beba sidje u donjem delu kičme, osetiće te kao neku vrućinu i peckanje, što znači da bebina glava širi vaginu. U jednom trenutku babica će vam reci da vidi glavu i da više ne gurate.
Ali zašto? Do sada mi je rekla da guram!

Ako gurate a glava je vec tu može doći do cepanja vagine. Samo polako.

Babica hvata bebinu glavu okreće je kako bi ramena izašla, i vuče je napolje, ako je beba malo veća i ne može izaći, babica može praktikovati epizotomiju (mali rez od vagine prema anusu) ništa ne osećate u tom trenutku jel vaš porodjaj blokira bol a beba pritiska toliko taj deo da su svi zivci prekinuti.
Kada je beba napolju, specijalnim makazama se priklještenu dva mesta oko pupčane vrpce a izmedju njih se zasecuje.
„U stranim zemaljima tata preseca pupcanu vrpcu“
Čestitamo postali ste roditelji.
Babica vam daje bebu u naručuje i tu dolazi do prvog kontakta i njenog prvog placa, koji označuje da je beba uzela svoj prvi udah.
Gotovo???? NE NE NE
Porodjaj nije zavrsen, kao ni kontrakcije. Vaša materica počinje da se kontraktuje kako bi izbacila placentu. Babica će vam u tome pomoći. Svaka kontrakcija placenta se odlepljuje od zida materice i izlazi napolje. Babica je vuče makazama pomoću ostatka pupčane vrpce .
Kada se sve to završi dolazi do sivenja vaše vagine koncem koji sam otpada, dezinfekcijom i pregledom vagine.

Beba je pritom pregledana od strane pedijatra i potom vracena u vaše naručje.


Da li ste znali da u nekim zemaljima mame jedu svoju placentu. Isto kao i zivotinje, jel u njoj ima puno proteina a i podstiče dobroj proizvodnji mleka, tako da ako želite probati....Prijatno.

Porodjaj počeo, beba ne izlazi, morate na carski rez

U ovom trenutku sve vam prolazi kroz glavu. Neke mame su izgubljene i obeshrabljene jer se nisu mogle poroditi prirodnim putem i osetiti svoju bebu ali  znajte, ova odluka je doneta i zbog bas i zbog vaše bebe.
Doktor će vas smestiti u hirusku salu (nema vremena za gubljene) anesteziolog će vam ubrizgati lokalnu anesteziju, i postaviti na aparate (merenje pritiska, srca) može biti postavljena i intervenska infuzija. Bićete u krsnom položaju. Doktor će vam obrijati stomacni deo i dezinfikovati ga jodom. Kako bi proverili da li ne osećate ništa stipnuce bas ili postaviti led, ako osetite nešto anestezičar će povećati dozu. U ovom trenutku mozete biti uspavani ali ne mora da znači. Ako ste ranije primili epiduralm anestezičar će vam dodati još jednu dozu.
Skalperom hirurg pravi horizontalni rez dva prata od pubicne kosti (postoji i vertikalni ali se koristi jako retko, on pomaže hirurgu da dobije nekoliko sekundi više ako je hitni carski rez u pitanju ili ako mama ima problema sa viskom kilograma).
Posle reza kože dolazi do aponevreznog dela koji čini trbušni zid. Skalperom zaseca dva centimetara i proširuje ga prstima. U ovom trenutku dolazi do samih trbušnih mišića. U delu blizu pupka postoji „bela zona“ odakle pocinje vertikalna linija mišića, prstima razdvaja trbušne mišice po toj liniji bez skalpela.
Sada je stigao do trbušne maramice, prisecanjem maramice dolazi direktno do samog zida materice.
Pravi horizontalni rez i stavlja ruke u nutra (sto se tiče reza same materice postoje različite vrste, to zavisi od položaja bebe kao i mesec u kome se carski rez vrši)
Izvlači bebu napolje. U vecini slučajeva bebina glava izlazi prvo. Pritom seče pupcanu vrpcu i vadi placentu. Znate koliko vremena je proslo ? Svega nekoliko minuta, obicajno zahvat traje do 40 min od početka pa sve do izvlačenja bebe.
Sada je vreme da zatvori matericu. Proverava matericu i proverava da nije zaboravio nešto u nutra (dešava se, čak i mala sterilna gaza može izazvati posledice). Postoje različite tehnike, neki hirurzi vade matericu napolje pa je ušiju dok drugi rade u nutra. Postoji niz razlicitih načina zašivanja, sve zavisi od hirurga.
Peritoni i trbušni mišići se ne zasivaju jel se bolje zaceljuju ovako, ali trbušni zid se sije..Doso je do zatvora koze. Opet ovde postoje različite tehnike, medicinskom heftalicom, koncem ili unutrašnjim koncem koji se absorbuje.Čisti ranu, stavlja sterilnu gazu i gotovo..Dok je hirurg vas sredijo vaša beba je bila na pregledu. Ako je sve u redu videćete je ubrzo.
Posle carskog reza
Tačno je da su nekoliko nedelja posle porodjaja malo teža. Vasa materica polako ali sigurno vraća se na svoje mesto, kao i ostali organi. Moguće su i neke lagane kontrakcije ali nema mesta brizim to je sasvim normalno.
Kao sto ste primetili imate ožiljak koji moze biti crvenm bolan i da vas svrbim takodje to je isto normalno. Doktor ce vam prepisati lekove u vidu analgetika kako bi sve došlo u svom redu.
Kada se vratite kućim brinite se o svojoj bebi ali nemojte zaboraviti na Vas i caseg partnera. Naravno imate pravo na seksualne odnose, ali pod uslovom da koristite kontracepciona sredstva jer je preporučeno sačekati izmedju 12 i 18 meseci pre novog začeća, pogotovu ako ste se porodili carskim rezom.

Kako medicina napreduje tako se i tehnike menjaju. Danas postoje mnogo vrsta porodjaja (kućnih, u vodi, sa delfinima) koji je vama najbolji taj izaberite, a ja vam želim da se buduće mame što lepse porode, jel je vaša volja itekako uzeta u obzir.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages