SIDS-sindrom iznenadne dojenačke smrti

Sindrom iznenadne smrti novorodjenčeta (SIDS= sindrom iznenadne dojenačke smrti) je kako i sam naziv pokazuje neočekivana smrt novorodjenčeta. 

Šta je SIDS? 

SIDS ili sindrom iznenadne dojenačke smrti se javlja uglavnom tokom 
spavanja bebe. Mala beba koja je u jako dobroj formi usnije u san, prestane da diše bez ijednog medicinskog razloga.
I do danas naučnici nisu uspeli da otkriju zbog čega se to dešava ali se sumnja da je krivac neurotransmiter : serotonin. Iako se jos uvek ne zna zbog čega sve to dolazi, postoje rizici koje mogu povećati mogućnost SIDS-a, zbog toga postoje tehnike koje mogu znatno smanjiti mogućnost navedenog sindroma.

Kako smanjiti rizik? 

Spavati na ledjima: Ma bilo da je u pitanju čvrsto spavanje ili samo drema, postavljate vašu bebu na ledjima. Istraživanja su pokazala da je mogućnost SIDS-a ako beba spava na ledjima vrlo mala. 

Kvalitet dušeka: Neka beba spava na odgovarajućem duseku bez oprema u krevetcu. Prema logičnosti beba koja se nađje sa pokrivačem na glavi boriće se za vazduh, zato odstranite sve sto joj je na dohvat ruke i sto može lako da ode preko njene glave (jastuk, medice,pokrivač).

Toplota boravka: Mesto gde beba spava treba da bude izmedju 16 i 18 stepeni celzijusovih, iako je vama hladno njoj nije.
ZABRANJENO PUŠENJE: tokom trudnoće a i posle nje izbegavate da pusite, mame koje su pusile tokom trudnoće ili koje ekspozicraju bebu na dim cigarete imaju veću mogućnost susreta sa ovim sindromom. 

Hranite vašu bebu (sisanje) : Majkino mleko smanjuje veliki rizik ovog sindroma. Zato ako imate mogucnosti dajte vašoj bebi da sisa. 

Spavajte u istoj sobi: Ako vam ne smeta kao ni vašem supružniku, preporucuje se da beba spava u roditeljskoj sobi sve do navršenih 6. meseci gde je rizik sindroma skoro najmanji jel je beba na dohvat ruke roditeljima.
PAŽNJA!!! Ne u istom krevetu, beba spava u svom krevetcu. Ako pak beba spava u svojoj sobi posećujte  je s’vremena na vreme.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages