Prvih pet nedelja trucnoće

Ko ja? Ma ne nisam trudna, ne osećam ništa!

Drage buduće mame ali i tate tokom prve nedelje trudnoće vi niste ni svesni da ste u drugom stanju.
Dok vi obavljate vaše dnevne obaveze u vašem stomaku se nešto zbiva, ali vi još uvek za to ne znate.

---OSECAJ---

Tokom prve nedelje ne možemo reći da je žena u drugom stanju, kao sto već znamo trudnoća se računa od dana zadnje menstruacije. Tokom prve nedelje postoji mogućnost da imate zadnji menstrualni ciklus, jel jajna ćelija još uvek nije našla svoje mesto u materici, budite strpljivi.

---ISPOD MIKROSKOPA---

Hajde da vidimo zajedno šta se dešava pod mikroskopom.
Posle ejakulacije ili inseminacije, milion spermatozoida se kreću prema svom cilju: jajnoj ćeliji.
Jajna celija je vrsta polne ćelije koja je proizvedena u jajnicima (ima ih dva) i koja se tokom svake ovulacije krece prema materici, ako u kom slucaju ne dodje do začeća, jajna ćelija ce biti odbačena iz tela: to nazivamo menstruacijom.

Dakle spermatozoidi se krecu od vagine, pa sve do udruženja sa jajnom ćelijom. Njihova tačka sastanka je u jajovodu, ali pre nego da stignu do jajojvoda i izvrše oplodnju, jajne ćelije moraju se izboriti sa različitim preprekama na putu.


  • Grlić materice: Kao sto mame znaju, otvor materice se naziva grlić materice, to je otvor koji igra jako veliku ulogu tokom začeća jel se kotraktuje kako bi propustio spermatozoide, većina se zaglavi u tom delu i ne nastave svoj put.
  • Imunske celije u vagini: Većinu spermatozoida nastavlja svoj put, ulazkom u materici. Materica vrsi kontrakcije koje pomazu spermatozoidima da se sto bolje krecu ali u materici se nalaze imunske celije koje vrše ulogu eliminisanja bakterija i virusa, sto smatraju i spermatozoide pod istom stavkom, nekoličina njih ce biti zarobljena tim celijama;
  • Jajovod: Kao sto sam rekao, postoje dva jajovoda, ali samo jedan od njih sadrzi jajnu ćeliju, većina spermatozoida će se uputiti na pravom putu dok će ostatak otići u drugi jajovod gde nazalost nema nista.

Od milion jajnih ćelija ostace samo nekolčina koja ce pokusati da oplodi jajnu ćeliju, ipak samo jedan će usepti u tome.

Kada samo jedan spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, jajna ćelija se automatski zatvara i ostali spermatozoidi ne mogu proći njenu membranu.
Jajna ćelija u tom trenutku menja naziv i sada se naziva zigot.
Zigot tokom svog puta deli se iznutra na vise celija ali njegov spoljašnji oblik ostaje isti.
Njegova veličina je 150 hiljaditi deo milimetara

Na kraju prve nedelje zigot se podelio na vise ćelija iznutra, uspeo je da se spusti u matericu. U unutrašnjosti možemo naći jedan deo ćelija koji ce činiti sam embrion i drugi deo celija koji ce činiti placentu. U ovom trenutku zigot se sada naziva embrion, veličine je 0,1 milimetara i nalazi se u materici ali nije još uvek učvršćen u zid materice.

---STA SE MENJA KOD MAME---

Vratimo se na početak : Ko ja? Ma ne nisam trudna, ne osećam ništa!

U prvoj nedelji trudnoće mama ne oseća nista, kašnjenje menstruacije još uvek nije počelo, kao ni dodatak kilograma. Jedina mala promena: imaćete osećaj da su vam grudi malo uvećani od normale.

---DA LI STE ZNALI---

Tatin spermatozoid ce odlučiti pol vaše bebe.

DRUGA NEDELJA

Da li se nešto promenilo? Sada sam trudna? Dragi moj  muzicu postaćeš tata!

Eh da drage moje BUDUCE mame, vreme je da kažete da će te uskoro imati prinovu, ali vi još niste sigurni da ste u drugom stanju. 

---OSECAJ---

Mnogih velikih promena se dešava u vašem organizmu i u vašem telu a da vi još niste svesni. 
Upravo sada očekujete vas menstrualni ciklus, ali njega nigde nema.
Vreme je za prvi test trudnoće drage moje buduće mame.
Ako test pokaže pozitivno, vadjenje krvi je neophodno da bih se potvrdilo 100% trudnoća.

!!!PAŽNJA PAŽNJA PAŽNJA!!!
Tokom ove nedelje može doci do malog krvarenja, nije reč o menstruaciji, nego o implantiranju embriona u zid materice.

---ISPOD MIKROSKOPA---


IMPLANTACIJA EMBRIONA U ZID MATERICE
Dakle vas mali čovečuljak posle oplodnje i velikog puta od jajovoda pa do materice je stigao na svoj cilj: Zid materice.

Membrana koja je štitila embrion tokom puta oslobadja embrion i on se implintira direktno u sam zid  materice. 
U ovom trenutku embrion ima izmedju 7 i 14 dana, izdradjen od 150 celija i meri 0,2 milimetara. 


!!!PAZNJA PAZNJA PAZNJA!!!
Tokom ove nedelje može doci do malog krvarenja, nije reč o menstruaciji, nego o implantiranju embriona u zid materice.

---DA LI STE ZNALI---

Čim budete u drugom stanju vas mali bebac počinje da sekretuje hormon koji se naziva humani horionski gonadotropin ili hCG. Prvih deset dana ovaj hormon se nalazi u krvi, a potom u urinu.
Korišćenjem testa za trudnoću, test traži prisutnost hCG-a, i pri tom vam da rezultat negativan ili pozitivan.

TREĆA NEDELJA

Muka mi je! Nervozna sam!



Drage mame i tate došlo je vreme da porazgovaramo o onome sto nazivamo simptomima trudnoće.

---OSECAJ---

Kao što znate drage mame vi ste u drugom stanju, vaš organizam se prilagodljiva i priprema za razvoj vaše bebe.
Već u ovoj nedelji počeće te da osećate prve simptome kao sto su mučnina, promena raspoloženja, i bol u grudima. Ovi osećaji su sasvim normali jel hormoni koji su proizvedeni u vašem organizmu čuvaju embrion od eliminacije iz materične sluzi.

Tokom ove nedelje moguće je da krvarite u malim količinama, zbog toga sto se embrion usadio u zid materice, ali ako krvarenje prati bol u donjem delu stomaka, javite se lekaru kako bi se isključila mogućnost pobačaja ili vanmaterična trudnoća.

Kako bi se vaše telo što bolje uklopilo sa trudnoćom, imaće te osećaj za stalnim mokrenjem što je sasvim normalno.

---ISPOD MIKROSKOPA---

Vas embrion se lepo smestio u materici i počeo je da raste. Star je izmedju 14 i 21 dan i meri 1 i 1,5 mm. Počeo je velikom brzinom da se razvija i sada njegova veličina je pomnožena sa 100. Svakog minuta broj čelija se umnožava sto uzrokuje izgradnju nervnog sistema, mozga i kičmene moždine. Dva krvna suda se spajaju i stvaraju tubu koja se kontraktuje, vaša beba je dobila srce. Embrionsko srce trenutno kuca polako, oko 40 otkucaja u minuti.
Tokom ove nedelje embrion dobija formaciju očiju i ušiju. 

Pupčana vrpca (koja hrani i eliminiše deoksigeniranu krv) i placenta (koja povezuje pupčanu vrpcu sa posteljicom i embrionom i reguliše protok krvi od majke do embriona).
Za sada embrion se hrani nutrijima iz majčine sluzinice, ali placenta će svoju ulogu preuzeti sledeće nedelje.

---DA LI STE ZNALI---

Vaša ishrana utiče na razvoj vaše bebe. Ako se ne hranite zdravo moze doći do pobačaja. Tokom trudnoće beba se hrani nutijama koje vi unosite u vaš organizam. Slaba i ne zdrva hrana može negativno uticati na vašu bebu posle porodjaja a čak može doći i do privremenog prodjaja. 
Hranite se zdravo.

ČETVRTA NEDELJA

Drage mame i tate, danas možete da slavite prvi mesec trudnoće ! Vasa buduća bebe je veličine 4mm i izgleda kao jedan zarez  i njena tezina je uvećana za 10 000 puta.

---OSEĆAJ---

Počinju lagani simptomi trudnoće. Jutarnje mučnine, teški grudi i mirisi koji vam ne prijaju su prvi simptomi trudnoće. U ovom periodu bradavice postaju tamnije.

Vase telo radi punom parom i daje sve od sebe da sačuva embrion. Vaša materica je sada zatvorena služicom, koja štiti vas embrion I koja sprečava infekciju vagine. 

---MIKROSKOP---

Oči bebe počinju lagano da se formiraju, ruke i noge takodje. Počinje formacija kičme, digestivnog trakta i respirnog sistema. Konekcija izmedju vaše bebe i vas je uspostavljena zahvaljujući pupčanoj vrpci. Vasa beba u ovoj nedelji izgleda kao zarez i pluta u plodovoj vodi.

---DA LI STE ZNALI---

Tokom četvrte nedelje trudnoće počinje vizita kod ginekologa koji je prvi u nizu. Ginekolog će proveriti da li je embrion dobro zauzeo poziciju u zid materice.
Tokom ove nedelje dobro je da odete kod zubara, jel ste skloni zubnim infekcijama koji jako mogu da utiču na stanje vaše bebe i preranog porodjaja.

---DA LI STE ZNALI 2---

Tokom trudnoće mame jedu za dvoje, sto je sasvim normalno jel beba traži vise energije kako bi se dobro razvijala. Svakog meseca mama dodaje po jedno kilo i od 9 do 13 kilograma tokom cele trudnoće. Hranite se zdravo i nadjite ravnotežnu iskrenu kako ne bi došlo do viška kilograma, koji mogu uticati loše po vama ( visok pritisak) ali i na vašu bebu ( kašnjenje rasta).

PETA NEDELJA

Ja polako rastem mama i tata


---OSECAJ---

U ovoj nedelji možete se osećati jako umorno a nisu zaostale ni mučnine koje su polako počele da vas prate.
Tokom ove nedelje vaši hormoni se igraju sa vama tako da od smeha može doci do placa bez ikakvih razloga. Želudačni sadržaj može se popeti sto izaziva gorušicu kao i osećaj naduvanja stomaka.

---MIKROSKOP---

U ovoj nedelji vaša beba i dalje nastavlja da raste, meri izmedju 5 i 7 mm i lice počinje da se formira. Oci, nos i usta uzimaju svoju formu ali su još uvek samo oblici.
Ono sto je izgledalo kao zarez vise nije jel je embrion izgubio repni deo i zamenio ih rukama i nogama. 

Sto se tiče srca, ono kuca i povećao je volumen za dva puta, ali još uvek kuca brze od jedne prosečne osobe. Nervni sistem nastavlja svoju formaciju kao i primerni organi: pluća, želudac, bubrezi, jetra i seksualni organi. 

---DA LI STE ZNALI---

Kako bi ste zaustavili mučnine pijte sto vise vode, i jedite svezu hranu. Vasi bubrezi rade dva puta vise nego u običaju, 1,5L vode na dan je sasvim zadovoljavajuće

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages