Tumor ili Rak : Organizam protiv samog sebe

Danas bih želeo da vam pišemo o jednoj jako ozbiljnoj temi. Tema je jako teska za razgovor, ali znajte da Rak postaje svakodnevna bolest i da sve vise i vise osoba se susreću sa ovim čudom.


Kako to verovatno znate, nas organizam se sastoji iz sto različitih kategorija celija, sto znaci da postoji sto različitih kategorija tumora. Iako je ova bolest jako proširena, da li znate kako se ona razvija? Kako utiče na ljudski organizam ? Zašto su neke kancerogene, dok druge nisu ? Kada pričamo o metastazama?

Svaka celija ima svoje jezgro u kome se nalazi kod za funkcionisanje, geni. Kako se čovek razvija, tako se i celije množe, one koriste jedan deo tog koda koji im naredjuje kada treba da se razmnože a kada da umru. Nazalost ponekad dodje do toga da se taj kod pokvari I celija ne zna šta da radi.

Jedna celija…. Ludo zaražljiva

Ona vise ne zna šta da radi, zato ce početi nekontrolisano da se deli. Postaće neuništiva i besmrtna. Svaka celija koja izadje iz te pokvarene celije, poneće sa sobom pokvareni kod, koja ce ona naslediti drugim celijama. Sve je to greška proteina, koja gradi taj kod. Protein po nazivu Onkogen je odgovoran za ovakvo ponašanje celija.

Kako se celije velikom brzinom množe nego same zdrave celije, one mogu izgraditi ono sto danas nazivamo tumorom. Kako se sve vise I vise siri, može privuci krvne žile koje ce je hraniti kiseonikom i hranljivim materijama.

Od toga može izrasti kancerozna celija, ili celija koja zahvaćene ostale organe, tamo gde ne bi trebala da bude.

Šta se dešava ako se tumor proširi ?

Tumorne celije mogu se proširiti na ostale organe ali imaju i mogućnost da udju u krvotok i odu sto dalje kako bi inficirali ostale delove tela. Čim stignu do svog odredišta, zakače se za to mesto i nastave da se množe…. Tu pojavnu nazivamo: Metastaze.

Čim se dodje do tog nivoa, sanse za izlečenje su vrlo male zbog toga sto neki tumori se mogu sakriti sto je njihovo otklanjanje teze.

A šta sa tretmanima? 

Prvenstveno bitno je otkriti mesto samog tumora, kao I njegove brzine proširenja, ali i otpornost tretmana. Kako bi se pronašao pravi tretman potrebno je sastaviti se sa vise doktora iz vise specijalnosti ali I ako je tumor ranije otkriven tretman ce biti uspešniji.

Ovo su neki od tretmana protiv tumora :

Hirurgija : Hirurgijom je moguće odstraniti tumor sa njegovog lokaliteta kao i organe i tkiva koja su zahvaćena tim tumorom.

Iako hirurg odstranjuje najviše sto može od tumora većinom moraju se uključiti i sledeći tretmani :

Radio-terapija:

Ova vrsta tretmana nalaze da se kancerogene celije eksponiraju jedno ionizaciji, sto znaci, radijacijama koji lome kodova kancerogenim celijama, sto znaci da celije ne mogu vise da se množe. Pored toga zdrave celije koje se nalaze okolo imaju mogućnost da se regenerišu od radijacija.

Hemoterapija:

Ovom vrstom tretmana pacijentu je ubrizgano intraveski lekovi koji ce uništiti samo lose celije i smanjiti mogućnost razmnožavanja.

Kakve vrste tumora postoje?

Postoje vise vrsta tumora, u zavisnosti njihove lokalizacije kao i pola:

Kod zena:
  • Rak dojke
  • Rak grlica materice
  • Rak jajnika 

Kod muškaraca:
  • Rak prostate
  • Rak testisa 

Kod oba pola:
  • Rak pluća
  • Rak debelog creva
  • Rak bubrega
  • Rak pankreasa
  • Cerebralni rak
  • Rak kostiju
  • Rak koze
  • Rak jetre
  • Rak želudca…

Koji su simptomi?

Prvenstveni simptomi su naduvavajuća mesta ( ganglion) u predelu vrata, pazuha. Ali ako je tumor na nekom delu koji nije blizu koze, ganglion ce se naduvati ali bez da primetite. Kada ganglion dobije bas na formi tek tada počinju bolovi, i neophodno je konsultovati lekara. Sto se tiče samih simptoma najveći simptom je umor. Vecinu osobe koje su imale problema s’ovom  bolešću iskazale su veliki umor bez napora.
Potom tu su i bolovi koji se mogu pokazati u zavisnosti od mesta izrasline.

Zbog toga je jako neophodno ići kod lekara i depistirati se redovno kako bi se smanjili rizici za ovom bolešću.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages