Ja ne volim skolu! Kako dati detetu volju

Kako se generacije menjaju tako i volja za skolom postaje sve niza. Svako trece dete ima ili problem sa skolom ili nema volje da uci. Prvi razred je baza na kojoj treba jako obratiti paznju jel ako dete ne "zakaci" u prvom razredu, bice mu jako tesko da se uklobi u dalji tok skolskih godina.


Pedagogija

Glavnu ulogu u svemu ovome imaju razredne staresine. Voleti skolu ili ne se odlikuje iskljucivo na ucitelja i njegov skolski program.
Svaki skolski program je istog sadrzaja za skolsku godinu ali svaki ucitelj ima slobodno pravo da odluci kako ce prenesti taj program na svoje ucenike. Neki prosvetni radnici imaju "cvrstu ruku" i malo su stroziji prema ucenicima sto ne bih toliko preporucio ali sa druge strane ne sme ni biti toliko nezan prema deci kako ne bi izgubio kontrolu nad ponasanjem. Tako da u jednom razredu ima onaj ko uci i onaj koji predaje, i jedno i drugo moraju da se postuju ali naravno obrazljivo i umereno, jel dete zbog velike strogosti moze zamrzeti skolu, pa i cak svog ucitelja.

Roditelji

Roditelji takodje imaju svoje specijalno mesto u davanju volje detetu da ide u skolu.
Pre svega ako dete ima problema sa skolom, ne uci mu se, ne zeli da pise svoje domace zadatke ili ne zeli da ide u skolu ne trebate mu dati primere nekih osoba tipa " hoces da postanes kao on?" Jedino sto mozete uradeti ovim je da nagovorite svoje dete da bude protiv te osobe i da mu se kasnije ismejava, sto naravno nije vas cilj.

Kao roditelj morate uvesti neke mini uslove u vasoj kuci. Vi ste roditelj a on/ona je vase dete. Svakoga dana bi bilo pozeljno da dete provezbava ono sto je ucilo u skoli, to ne znaci da mu kazete " u sobu i knjigu u sake". Pre svega morate imati razumevanja da je dete doslo iz skole i da je umorno. Dajte mu da jede i neka se odmori. Potom mozete preci na ucenje. 

U pocetku neka uci s'vama, budite pored njega i pomozite mu. Stvorite poverenje izmedju vas da kad vi budete izasli iz sobe da ce on nastaviti da uci. 
Ako je u pitanju dete malih godina, ucenje mozete propratiti kroz igru. Igrajte se brojevima, slovima....Postoje puno igara ne razlicite teme.

Pripazite na vreme u koje vase dete ide na spavanje. Jednom uceniku je potrebno 8h spavanja kako bi mu mozak pravilo fonkcionisao i kako ne bi bio umoran

Ako je pak odraslo dete, prvenstveno treba porazgovarati s'njim. Mozda ga nesto muci, ima neki problem ili se nesto desava. Kako roditelj na vama je da otkrijete o cemu se radi ali ne treba ga podstecivati ako ne zeli da vam kaze odmah, dajte mu malo vremena za razmisljanje i strpljenja reci ce vam kada on/ona bude spremna.

Moje dete ima problem

Ako u kom slucaju vase dete vam iskaze svoj problem ma kakve prirode bio saslusajte ga do kraja. Ako je problem resljive prirode a pritom nije opasan, posavetujte vase dete o resenju, i osigurajte ga da ste tu za njega ma sta bilo. 

Uovakvim teskim trenucima zagrljaj roditelja je najlepsa stvar koju jedna osoba moze osetiti, u zagrljaju se osecamo sigurno i ispunjeni smo ljubavlju.

Ako je pak problem ozbiljan, osigurajte vase dete ma sta bilo u pitanju, a vi se ne sekirajte vec nadjite zajedno soluciju za taj problem. Ako pak problem ima solucije ali ipak je jako ozbiljan nemojte sami resavati problem, sa njegovom dozvolom problem podelita sa vasim suprugom/supruznicom a zajendo potrazite strucnu pomoc ( policija, lekar...). Znajte u svakom slucaju ma koji problem bio, Vase dete ostaje vase dete i ne treba ga grditi ako je njegova greska, jel se covek na greskama uci, tako ce i on/ona.

Detetu se ponasanje naglo promenilo

Vase dete je jedno srecno, zadovoljno dete puno ljubavi i voli skolu. Od jednom dolazi iz skole umoran, tuzan, ne zeli da prica, ide u svojoj sobi, ne zeli da vas gleda u oci ili mu se ne ide vise u skolu.... Postoji problem maltretiranja u skoli.

Ovde morate preuzeti sve neopodne mere. Vase dete mora da vam kaze sta se desava u skoli. Morate porazgovarati s'njim ali pre svega ga morate utesiti. Roditeljska snaga je najaca tako da zajedno porazgovarajte s'vasim detetom.

Kada saznate o cemu se radi, idite do skole i porazgovarajte sa direktorom, NIKAKO sa detetom koje je diralo vase dete. Direktor skole je u obavezi da uzme sve neophodne mere zastite vaseg deteta, dok je u njegovom objektu. 
Direktor ce pozvati roditelje i samog ucenika i porazgovarace s'njim, vi kao roditelj mozete podneti prijavu ako zelite ( u zavisnosti od tipa maltretiranja) a direktor moze dati ukor pa cak i iskljucenje ucenika iz skole.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages