Napad besa kod deteta, kako spreciti

Svako dete je barem jednom u svom zivotu okusilo napad besa. To je sasvim normala pojava kod deteta jel time stice svoje "JA". Napda besa je nemoguce ukloniti ali je moguce kontolisati i smanjiti njegovu ucestalost.

Tokom odrastanja Vase dete uci nove stvari, bes je naravno jedna od njih kroz koje mora da prodje. Bes koje dete iskazuje mu pomaze da izgradi svoju licnost i da postane samostalan. Ova faza traje od 18. meseci pa sve do navrsene 4. godine.

Zelimo da vam napomenemo da je ova faza sasvim normala u odrastanju i razvijanju deteta.

Umirite potrebe Vaseg deteta

Vase dete treba da raste i da se razvije. Svakom detetu primerne potrebe su hrana i dobar san. Pre nego sto upotrebite druge metode za smirenje deteta proverite da li je dobro nahranjeno i povrh svega da li je dobro naspavano. Preporucuje se da dete treba da spava 10. sati. Ako dete nema ove primerene potrebe bice nervozno tokom citavog dana i nece biti po volji.

Sprecite bes pre pocetka

Najcesce deca postaju besna kada im roditelji ne idu po volju. Ovo moze jako dobro da se kontrolise radom. Prema istarzivanjima deca dobijaju napad besa kada su u supermarketu, tamo gde sve sto vid zele da imaju. Kako roditelji ne zele to da uzmu deca stvaraju paniku i dolazi do naleta besa sto moze znatno iznervirati roditelje. Pre nego sto udjete u supermarket pripremite vase dete sta ste dosli da kupite i da ono sto trazi nece dobiti. Objasnite mu lepim recima da imate spisak sta ce te kupiti i da ne mozete kupiti nesto sto niste isplanirali, naprotiv mozete mu da ti spisak i zajedno krenete u potrazi za namernicama koje su vam potrebne. Krenite u potrazi za blagom.

Nikada nemojte reci sledeci put

Los potez roditelja je to sto stvaraju obecanje deci samo da bi ih smirili u tom trenutku. Nikada nemojte reci detetu " dobro kupicu ti sledeci put kada dodjemo" jel ce on ostati u nadi da ce te i to uradeti, jedino ako ste sigurni da ce te to stvarno kupiti sledeci put. Ako zelite detetu objasniti da ne zelite to kupiti fokusirajte se na ono sto on oseca. Mozete slobodno iskazati njegova osecanja. Reci te mu " znam kako se osecas, znam da si sada tuzan i da ces sigurno plakati". Osetice da ga razumete i smirice se.

Ignorisite ga

Nema niceg bolje od samog ignorisanja deteta. Kada dete dobije napad besa, jednostavno okrenite glavu i radite nesto drugo, pustite ga da se sam smiri. Radite to stalno i videce te da ce se ignorisanje isplatiti. Dete zeli da privuce paznju ali ignorisanjem mu nece poci po ruci.

Pricajte s'njim

Probajte da ga razumete. Iskazite njegova decija osecanja. Kada ima krizu besa recite mu da razumete njegove osecaje ali pritom ostanite hladni tipa " razumem da se tako osecas ali mora da bude tako".
Ostanite nezni ali i cvrsti u svojim odlukama.

Kada dete zavrsi sa svojom krizom potrebno je uciniti ga sigurnim, zagrlite ga i pokazite mu da ga potpuno razumete. Zagrljaj ce mu pomoci da se oseti sigurno i smanjice njegov bes.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages