Kako prihvatiti autizam svog deteta

Svaki roditelj voli svoje dete ma kakvo bilo, ali cim saznaju da je autisticno ceo svet im se srusi i dovodi ih to jedne traume koje tesko prelaze.
Osobe koje ne razumeju sta znaci autizam vide ovu vrstu poremecaja kao jednu veliku trgediju a roditelji skrojavaju svoj ceo zivot u tuzi i zeljenju prema detetu.


Ova tuga ne dolazi od strane deteta zbog toga sto je autisticno, vec zbog toga sto su roditelji misleli da ce im dete biti zdravo i "normalno". U roditeljskim mislima je 24h kako ce biti, sta ce se desiti kada njihovo dete odrate, ko ce se brinuti o njemu kada roditelja ne bude bilo. 

Moze se razumeti tuga koju roditelji osecaju i to je sasvim prirodno jer nisu dobili ono sto su ocekivali ali ta tuga mora ubrzo da prestane kao i sazaljenje jel detetu je potrebna pomoc, i tu pomoc najvise moze dobiti od svojih roditelja. 
Rad i trud mogu pospesiti jako dobre rzeultate u savladavnju autizma ali ako roditelj ostane u deprimisanom stanju i sazaljenju, dete nece dobiti nikakvu stimulaciju i ne moze doci do poboljsanja.
Pre nego sto nastavimo potrebno je objasniti sta je autizam:

Autizam nije nesto sto jedna osoba poseduje, nije osoba koja j zatvorena u u svom svetu, i ne postoji normalno dete koje se krije iza autizma. Autizam je sama osoba, ono sto je ona sama. Nemoguce je razdvojiti autizam od deteta, sve je to psiholoski osecaj.



Kako bi bolje razumeli dacu vam jedan primer:
Ah kako bih volela da moje dete nema autizam.
Ono sto je ova osoba upravo pokusala da kaze je kako bi volela da autisticno dete jednostavno ne postoji.

Dacu vam jos jedan primer:

Vi pricate sa vasim detetom, on vas ne cuje, ne odgovara vam, ne gleda vas i ne interesuje se. Vas zakljucak ce biti da je ovo jako tesko za podneti.
Ovo ne znaci da vase dete socijalno nije komunikativno.
Ovo morate prevesti kao znacaj da vase dete ne koristi isti recnika kao svi u svetu. To bi bilo kao da se upoznate s'nekim ali ne pricate iste jezike.
Autisticno dete je stranac u svojoj kulturi, stranac u svojoj zemlji. Prema njemu morate promeniti totalno obracanje. Prevesti mu razgovore na nacine na koji ce on da razume, na ancine na koji ce mozda i on vama odgovoriti.

Morate prihvatiti cinjenicu da vase dete moze ici u skolu, voziti auto, pricati sa drugim osobama, smejati se , igrati, zaljubiti se...

Ali sa druge srane vase dete moze biti i : Stidljivo, da ne komunicira, da ne ide u skolu, da se plasi, da vrsti i place... moze ici u specijalne institucije, skole i imati negu tokom celog svog zivota.

Naravno mozda necete imati onako zamisljeni zivot kao sto ostali roditelji sa svojom decom imaju, potrebno je puno stnage i volje kako bi pobedili ali znajte da je ipak sve MOGUCE. Svako od nas uci, uci kada se rodi, uci kada se nadje u nekoj novoj zemlji, uci kako da se bolje uklopi u zajednicu. Ali uci, tako ce i vase dete.

Morate reci sebi da autizam nije smrt, znajte da postoji i jos mnogo losija klinicka desavanja.

Naravno, nije ono sto ste zamisljali, zelja vam je bila provesti lepo vreme s'vasim detetom, pricati, igrati se, pevati, uciti... sve je to moguce dragi moji ali je potrebno vremena, i to mnogo, ali svaki roditelj uz veliki trud moze postici jako dobre rezultate.

Autisticno dete psiholoski ne postoji, to je vasa kreacija u mozgu da dete nije kao i svako ostalo dete. Njemo je samo potrebno mnogo vise od ostalih ali on nije blokiran i hendikepiran da nsta ne moze u zivotu.

Znajte da ce vas svako razumeti kada se osecate lose, kada ste nervozni, depresivni, kada placete zato sto vase dete nije ono sto ste ocekivali, ali znajte da ste jako potrebni tom detetu i da ce te zajednickim snagama prevazici sve teskoce koje vas okruzuju. Zajednickim snagama ce te prevazici svaku prepreku, svaku poteskocu, jel ste vi ta osoba koja je stub vaseg deteta, njegova snaga, njegova jacina.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages