Razvoj govora kod deteta po godinama

Sve pocinje od placa, brbljanja, blebletanja, prvih reci pa sve do pravih recenica. U ovom blogu cu vam objasniti razvoj bebinog govora po rastu. Zapamtite da se svako dete ne razvija isto, neka deca pricaju ranije dok nekima je potrebno malo vremena.



Sve pocinje u stomaku


Bebin sluh se razvija u 6. mesecu trudnoce, od tada beba pocinje da cuje. Prvi zvuk koji cuje je zvuk maminog glasa. Zbog toga posle porodjaja beba je u mogucnosti da prepozna mamin glas kao i onaj koji joj je stran.

Do 7. meseca samo zvuk


Ubrzo beba pocinje da sprepozna samoglasnike, st se tice suglasnika potrebno je sacekati jos mesec dana. Iako beba moze da spozna neke reci, ne mora da znaci da ce ih odmah i izgovoriti. Kada cujete da beba kaze "aeeeuuh" to ne znaci da je vec pocela da prica, to su samo involonterski zvukovi koje glasne zice ispustaju. Vec od cetvrtog meseca beba bi trebala da spozna svoje ime od nekog drugog imena jedino pomocu suglasnika.

Od 7. meseca do 1. godine


Neka deca vec u ovom periodu pocinju da blablataju, ali ne sva. Sve zavisi od njihovog karaktera. Naucnici misle da od 8. meseca beba moze da spozna jednu rec u recenici. U pocetku nauci samo zvuk te reci a potom oko 10. meseca i znacaj. Vec od 10. meseca mozete bebi citati pricice sa slikama i pospesiti njen organ govora.

Prve bebine reci


U vecini slucajeva prve bebine reci pocinju u prvoj godini zivota. Vec sada ima mogucnost da svrsta neke nazive (predmeta) bez da ih vidi. Njegov vokabular se siri sve vise i vise iako ne moze da izgovori sve reci. Vec od 15. meseca beba pocinje da razume prosto prosirene recenice.



Od 18. meseci do 2. godine


Od ovog perioda sve se ubrzgava. Reci postaju sve laksije za zapamcivanje a baza recenica koje je naucio je prevelika. Sada vec moze da doda boju recenicama kao i njenu intonaciju. Neka deca pocinju da stvaraju recenice beza da imaju veze jedna sa dugom ili bez veznika ali dovoljno dobra da starija osoba moze da razume.

3. godine


U ovom periodu dete prica jos malo pa kao starija osoba. Samo sto deca bolje razumeju njihov jezik nego sto stariji znaju da ga pricaju. Sada moraju da nauce i da slusaju kako bi mogli kasnije da izvrse pravu konversaciju sa jednom osobom.

Kasnjenje u govoru


Ne mora da znaci ako vase dete ne prica u istom trenutku kao dete vase komsinice da ima problema sa govorom. Kako se njegoa prihomotorika razvija, tako ce se i njegov govor razviti. Sve zavisi od njegovog ritma.
Ukoliko dete navrsi 18. meseci i ne razume sta mu govorite, trebalo bi posetiti lekara, jel mozda ima problema sa sluhom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages