Mene interesuje: Vi pitate, Ja odgovaram

Svako ima pravo da pita doktora ono sto ga interesuje, medjutim vecina ne zeli ili nema te hrabrost jel nezna da li je to pitanje ispravno. Dobio sam puno pitanja na razlicite teme, probacu da vam odgovorim na neka od njih u ovom postu.



Moj mali ima stalno alergije, zasto?

Danas broj alergicnih osoba je u prevelikom rastu. Svaka treca osoba ispoljava neki vid alergije. Sve pocinje od mesta gde zivite, sto je grad veci, to je veca polucija, vece su alergije. Kako tehnologija napredjuje, izloacija kuca i klime povecavaju nivo vlage u kuci sto omogucava pojavu Acarina, sto znaci do pojave alergija. 

Drugi faktor su zivotinje. Broj kucnih zivotinja je u znatnom porastu, pas, macka, glodari.... Njihova dlaka je neprijatelj ljudskom organizmu sto dovodi do alergija.

Treci faktor je hrana. Tokom godina hrana je veoma modifikovana, osobe se ne hrane vise prirodnom hranom, vec brzom, zamrznutom i one iz konzerve. Organizam mora da odstrani nus patogene iz te hrane zbog toga dolazi do alergija. Pored toga egzoticna voca ( kivi, papaja) ne lagode svima jel organizam nije naviknt na takvu vrstu voca.

Doktor mi je rekao da imam astmu, recite mi nesto o tome

Astma je upala plucnih alveola. Iskazuje se disajnim krizama u kome osoba ne moze normalno da dise, da uzme vazduh i ispusta zvizdanje iz pluca.
Kada dodje do ovakve krize, alveole se kontraktuju i stvaraju edeme koji smanjuju njihovu dimenziju i koji ne dovoljavaju vazduhu da normalno cirkulise. Najveci razlog astme je alergija ( polen, prasina, dlaka). Sto se tice lecenja astma je hronicna bolest i njoj je potrebno hronicno lecenje. 
Lekovi koji se uizmaju miraju biti redovno uzimani cak i kada nema krize. Najcesce protiv asmaticke krize koriste se inhalatori koji imaju mogucnost da prosire alveole i sprovedu sto vise vazduha u pluca. Pored toga postoje i kortiokidi kao i antibiotici za smanjenje infekcija.

Moje dete ima ekcemu

Ekcema je najcesca bolest koze. Po njenom izgledu moze se protumaciti kao neka druga vrsta bolesti. Ova bolest koze moze obuhvatiti sve polove u bilo kojoj godini zivota. Po simptomima moze se opisati kao crvenilo na kozi koje neprestano svrbi. Kod nekih osoba ekcema dolazi do izrazaja zbog alergija ( polen) ali moze biti i nasledjena. Postoje vise vrsta ekceme (atipicna, kontaktna ( alergena) i unutrasnja). Sto se tice lecenja ekceme potrebno je dobro odrediti koji je tip u pitnju u kako se bolest razvila. Doktor moze prepisati pomade i hindratantne kreme ali i kortikoide koji se uzimaju oralno kako bi se inflamacija uklonila u potpunosti.

Jovov sindrom, objasnite mi

Jovov sindrom ili "Job syndrome" je sindrom koji se karakterise imunoloskom poremecajem i koji obuhvata imunoloski sistem, kostin zube i tkiva. Razlog ovog sindroma nije poznat. ovaj sindrom se izrazuje gnojnim cirevima koji mogu biti periferni ali i potkozni. Ovaj sindrom se ovako naziva zbog toga sto cirevi imaju izgled lika Jova koji je Biblijski lik. Sto se tice Imunoglubina E koji se spaja sa Jovovim sindromom on je odgovoran za pojavu astme i svim atipicnih bolesti jel je to vrsta antitela koji detektuje parazite i unistava ih ali sa druge strane stvara veliku alergiju.

Autisticni spektar

Autizam ili PAS (Poremećaj autističnog spektra) je neurološki poremećaj koji dotiče vise aspekata u razvoju deteta. Poremećaj dotiče moć komunikacije, razgovor sa ostalima i odnos prema okolini.
Autizam je neurološki poremećaj koji napada sam neurološki sistem- mozak, imunološki sistem i biološki sistem. Dete nije u mogućnosti da se slozi s ‘okolinom i komunikacija sa spoljašnjim svetom postaje jako otezana.... Vise o autizmu

Moje dete je jako nervozno, hiperaktivno je 

Postoje dve vrste uznemirenosti kod deteta: one koje se nazivaju motorne i one koje stvaraju smetnju u razmišljanju.Pored toga treba izdvojiti decu koja su uznemirena tokom celog dana, od one koji su uznemireni u nekim časovima ili tokom jakog uzbudjenja, ova druga pojava u većini slučajeva dolazi zbog nedostatka sna.

Postoji veliki niz uzoraka uznemirenosti kod dece, ovo su samo ucestali uzroci:   

- Nešto mu smeta, došlo je do promena u školi, kuci ili njegovom okruženju 
- Nije uspeo da nadje svoje mesto u školi ili kod kuce, zato želi da privuče pažnju 
- Nedostaje mu san 
- Ima puno energije u sebi... Vise o tome 

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages