Maticne celije: Nada za izlecenje


Sta je davanje krvi iz pupcane vrpce?

Kada je pupcana vrpca presecena posle porodjaja, u njoj se nalazi krv koja je bogata maticnim celijama. To se naziva krv iz pupcane vrpce.

Uz saglasnost roditelja, krv je prikupljena jednostavnom tehnikom. Celije koje se nalaze u krvi mogu pomoci u lecenju razlicitih ozbiljnih bolesti. Sakupljenje krvi je bez opasnosti po bebi kao i po majci, i bezbolno. Ako roditelji nisu saglasni za prikupljenje krvi, krv kao i placenta bice odstranjeni i baceni zajedno sa biloskim smecem.

Cemu sluze maticne celije?

Maticne celije su celije koje imaju neogranicenu mogucnost deobe , one su izvor svih krvnih elemenata: crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca i trombocita. Tokom prikupljanja krvi jedino su bela krvna zrnca sacuvana, jel se medju njima nalaze maticne celije, jedine celije koje mogu obnoviti imunoloski sistem coveka.

Maticne celije su u normali stvorene u kostanoj srzi, ali neke bolesti ( leukemija) ili lekovi mogu unistiti kostanu srz i smanjiti produktivnost ovih celija. U tom slucaju zivot osobe dolazi do opasnosti . Zbog toga doktori moraju zameniti srz pomocu maticnih celija u vidu transplatacije.

Moguce je u ovoj situaciji izvrsiti transplataciju kostane srzi ali je ova praktika jako teska jel se mora anci odgovarajuci donator. Nazalost postoji samo 25% sansi da komptabilnost izmedju dve osobe bude odgovarajuca. Zbog toga donacija maticnih celija ostaje najbolja preventiva.

Koje su prednosti krvi pupcane vrpce?

Maticne celije koje se nalaze u krvi pupcane vrpce imaju mogucnost da se prilagode osobi kojoj je transfuzirana, sto znaci da podudarnost davaoca-primaoca nije toliko znatizeljna. 
Kada se vrsi transplatacija kostance srzi, vrsi de komptabilost 10 gena, dok maticnim celijama samo 6, sto znaci da je lakse pronaci osobu gde su 6. gena istog karaktera nego 10.

Nazalost iz jednog vadjenja krvi mala kolicina celija moze biti sakupljena. Ovaj tretman se odnosi samo na osobe koje imaju manje od 50kg, sto su vecinom deca. Kod odraslih je potrebno mnogo vise celija sto znaci dupla doza neko kod dece.

Kako se vrsi sakupljenje krvi?


Davanje krvi je sasvim normalna procedura. Posle porodjaja pupcana vrpca je sekcionisana, pre nego sto placenta bude izvadjena, doktori mogu sakupiti cak do 150 ml krvi iz ombikalne vene pomocu igle. Krv je potom poslata na analizu. Ako ima dovoljno maticnih celija, krv ce biti sacuvana u banci krvi, ako ne bice koriscena za laboratorijska istrazivanja. Sacuvana krv je zaledjena pomocu tecnog azota i moze da se cuva najvise 10 godina.

Kasno klampiraje pupcane vrpce

Istrazivanja su pokazala da posle rodjenja beba treba da ostane povezana pupcanom vrpcom jedan minut. Ova povezanost ce uticati na bebinu kilazu i dodati nekoliko grama, veci nivo hemoglubina i dobar nivo gvozdja kada bude navrsila 6 meseci. Iako klampiradje moze znatno smanjiti nivo krvi za sakupljanje, maticne celije mogu biti vise koncentrisanije i u vecem nivou. Ako je roditeljima bitno da dete saceka tu minutu, mogu reci lekaru koji ce ispostovati njihovu odluku, sacekati minut i pritom izvrsiti sakupljenje krvi. Krv ce potom biti poslata na analizu.

Zapamtiti:

  • Davanje pupcane krvi je bezbolno i nema ni jednog rizika ni po mami ni po bebi
  • Krv se moze izvuci iako ste odlucili da sacekate minut pre seciranja pupcane vrpce
  • Za sada, maticne celije se koriste kod bolesti leukemje, anemije i nekih vrsta ostecenja imuniteta.




Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages