Nasilje u porodici: Recite NE!

Nasilje u porodici je grupa nasilja koja se pojavljuje u skupu jedne porodice koje zive pod istim krovom. Nasilje moze biti fizicko ( udarac, silovanje, ozledjivanje) verbalno i psihlolosko. Nasilje moze biti pocinjeno od jednog clana porodice ili vise njih ( deca, roditelji, supruznici kao i svaka treca osoba koja zivi u sustavu te iste porodice). Nasilje nad bilo kojom osobom ili bilo koje vrste je kaznjivo zakonom.


Supruznicko nasilje

Kao sto i naslov sam kaze vec imate sliku o cemu govorimo.
Supruzncko nasilje je nasilje koje tripi jedan od supruznika koji su u vezi da ili bez da zive zajedno, sa ili bez dece. Supruznicko nasilje moze biti tipa muz koji maltretira svoju zenu ali i obrnuto, zena koja vrsi pritisak na svog supruznika. Ovo nasilje je jako kaznjivo i smatra se zlocinom. Niko ne sme da trpi ovaj vid zlostavljanja kao i nijedan drugi.
Vecinom slucajeva su muski polovi koji izvrusuju pritiske nad neznijim polvima. Razlog ovakvog ponasanja je kako bi se osigurao da ima potpunu kontrolu nad tom osobom i da moze da odlucuje o svemu.

Jedno supruznicko nasilje ne mora biti fizicko, ono takodje moze biti psiholosko a najgore seksualno.
Nijedan partner nema pravo da se izivljava nad drugim partnerom bez njenog odobrenja. Lose je misleti ako vas partner forsira na seksualni cin a vi ne zelite da to nije seksualno zlostavljanje. Ako pored toga ne zelite da vodite ljubav sa vasim partnerom a on vas primorava na cin to se naziva SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE od strane supruznika. Ovome ne treba cutati i potrebno je obratiti se institucijama za zastitu.

Nasilje nad decom

Ovaj tip naselja je po meni nazvan MONSTRUMSKI. Kao i supruznicko nasilje, ovo je vrsta zlocina. Postoje razlicite vrste nasilja ali nazalost fizicko i seksualno nasilje nad decom je ucestalo. Nasilje nad decom moze biti od strane svojih roditelja ili staratelja ali i u skoli, vrticu, ulici...

Fizicko nasilje:

Fizicko nasilje je volontersko nasilje nad detetom i nikada ne moze da se protumaci kao slucajno. Nasilje ovog tipa je izvrseni pritisak jacinom nad detetom ( udarcem rukom ili nekim predmetom) do tog dela da dete moze biti povredjeno ili ima mogucnosti da bude ( samar, ujed, davljenje, davljenje, sutiranje...)

Psiholosko maltretiranje:

Ova vresta nasilja deluje na samu psihu deteta. Stalno spominjane kako dete ne sluzi nicemu, kako ne mali, mrsav, omalozavati ga pred drugima, ismejavati mu se i blamirati ga spadaju u psihicko maltretiranje. Ova vrsta moze ostaviti trajne poremecaje kod deteta u emocionalnom i drustvenom polju.

Seksualno zlostavljenje :

Koriscenje detetovog tela radi seksualnog cina. Seksualno zlostavljanje podrazumeva nagovaranje i forsiranje deteta na seksualni cin. Kada govorimo o seksualnom cinu, dodiri intimnih delova i  poljubci u usta i gledanje pornografskog sadrzaja spadaju u seksualne cinove. Ovaj cin je najstrozije kaznjen u nekim zemaljima.

Nasilje nad decom je jako kazljivo i moze ostaviti trajne posledice po detetu i njegovom daljem razvijanju. Sta vise ako dete prisustvuje supruznickom nasilju pored trauma koje moze dobiti, tokom odrastanja moze upotrebiti istu silu kao sto je uvideo dok je bio mali. 

Nasilje nad starijim osobama


Nazalost sve vise i vise starijih osoba trpe nasilja. Nemogucnost da se sami staruju o sebi u vecini slucajeva imaju tudju negu. Tudja nega moze biti od strane njihove dece ili trece osobe koja nema nikakve veze sa porodicom. 
U vecni slucajeva ove osobe trpe fizicko zlostavljanje ali i seksualno. Nemoc odbrane i slabinost daju autoritet osobama koje su jace od njih da upotrebe silu i pritom im zadaju velike povrede koje cak mogu dovesti i do smrti. 

Sajt Moj Kucni Lekar je protiv bilo koje forme nasilja. Ako mislite da Vi ili neka osoba u vasem okruzenju trpi nasilje u porodici ili od strane okoline, pomozite toj osobi da se javi specijalnim institucijama radi zastite.

Svaki tip nasilja je strogo kaznjiv zakonom. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages