Alergijske reakcije na hranu i prirodne alergije


Svima nama se barem jednom desilo u zivotu da kihnemo zbog necega, vecinu zbog bibera, ali nazalost to je samo mala proporcija onoga sto nazivamo alergijskom reakcijom.

Sta je alergija?
Alergija ili hiperosetljivost organizma je, anormalna reakcija organizma na jednu materiju ili substancu koja ne pripada organizmu, reakcija je u vecini slucajeva bezopasna i ne ostavlja posledice, ali ponekad moze biti i smrtonosna kao na primer anafilakticni sok.
Alergija se moze pretstaviti na razlicitim delovima tela ili organa ( oci, koza, respiratorni putevi). Jacina i ozbiljnost reakcije alergije zavise od mesta gde je ona izbila kao i njena sama jacina.

Najcesci tipovi alergije su:
- Alergija na hranu
- Astma ili alergijska astma
- Alergijski rinitis
- Anafilakticki sok

Alergicne osobe nisu alergicne samo na jednu stvar nego na vise njih. Alergijska reakcija se moze prikazati na vise nacina, na primer rinitis moze izazvati astmu.

Alergijska reakcija
Alergija koja se nadje u organizmu koju drugacije nazivamo alergen, dolazi do kontakta sa celijama organizma, nas imuni sistem detektuje alergen i stvara antitelo koje sprecava alergene da se zakace za celiju.Celije kako bi sve to eliminisale proizvode histamin koji ce unisiti alergene, sto nazalost dovodi do reakcija u organizmu. Te reakcije mogu biti:

- Preosetljivost: prvi put kada alergen udje u organizam ( preko koze, ociju, disajnih puteve) organizam ga uoci kao loseg sto stvara antitela i pamti ga kao loseg alergena.

- Alergijska reakcija: Drugi put kada alergen udje u organizam, sam organizam zna kako da reagije sto pokrece citav antialergijski proces.

Alergija na zivotinje:
Za sada nijedna osoba na svetu nije bila alergicna na dlaku bilo koje zivotinje. Neispravno je to reci. Sama dlaka u dodiru sa kozom ili udisajem nece nista uciniti. Na sta ste alergicni je ono sto se nalazi na dlaci. Na dlaci se mogu naci proteini koji su luceni od strane koze zivotinje kao i sama pljuvacka. Na to ste alergicni.

Alergija na hranu:
Alergija na hranu je takodje nocna mora nekim osobama. Nazalost ne postoji lek za tu alergiju. Jedini lek je da se hrana koja izaziva alergiju otkloni u ishrani. Osoba ne treba da bude u dodirom sa tom hranom.

Alergija na ubod insekata:
Neke osobe mogu biti alergicne na ubod insekata. Kad na primer pcela ubode prvi put organizam zapamti kako da se otarasi antigena. pri drugom ubodu dolazi do reakcije koja moze biti fatalna ako je osoba ubodena u vratu ili ustima. Potrebno je hitno primiti tretman protiv preosetljivosti.

Kako se dijagnostikuje alergija:
Najbolji test je alergio-test. Doktor ce na kozi staviti malu kolicinu alergena u vodenoj formi i sacekati da vidi reakciju. Ovom metodom mozemo testirati 40. alergena od jednom.
Druga metoda je vadjenje krvi. Ako doktor utvrdi da ste alergicni, dace vam lekove koji se smanjiti preosetljivost na alergiju, ali ako se radi o nekoj vrsti hrane, moracete da prestanete sa konzumiranjem te hrane.






Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages