Test opterecenja, kako se izvodi pregled


Test opterećenja je jedana vrsta elektrokardiograma koji se izvodi tokom fizicke aktivnosti.
Šta je test opterećenja:
Test opterećenja je medicinski pregled po kome se izracunava rad srca, kiseonik i izbacivanje štetnih materija iz pluća tokom fizicke aktivnosti. Ovaj pregled može biti prepisan od strane lekara ili kardiologa.

Zbog čega ovaj pregled:
Ovaj pregled se prepisuje kod osoba koje treba proveriti rad srca tokom fizicke aktivnosti. Pregled se koristi takođe kod sportista visokog nivoa kako bi se izračunala granica opterećenja tokom fizicke aktivnosti.

Kako se izvodi pregled?
Tokom pregleda bićete sa doktorom i medicinskom sestrom:

Razgovor:
Pre testa doktor će vam postaviti nekoliko pitanja vezano za vaše zdravlje, zdravlje vaših predaka i da li u vašoj porodici ima osoba koje imaju problema sa srcem. Da li ste pušač i da li imate srcanih problema.
Doktor će vam izmeriti pritisak, poslušati srce i pluća.

Test:
Test traje nekih 20. minuta i naravno bezbolan je. Bićete na traci za trčanje ili na bicikli. Svakih 3. minuta intenzitet će biti povećan sto će ubrzati rad vašeg srca kao i disanje. U istom trenutku bićete priključeni na aparate za merenje srcanih otkucaja i pritiska. Ako u kom slučaju dođje do ubrzanog kucanja srca ili ako dođje do dispneje (ubrzano disanje) pregled će odmah prestati.

Kontra-indikacije:
Osobe koje su imale infraktus miokarde, anginu pectoris, hipertenziju... ne trebaju da rade ovaj pregled.

Rezultati:
Kardiolog će pročitati rezultate i pritom dati svije mišljenje. Razultate će te dobiti odmah koje će te trebati odneti vašem doktoru koji će prema rezultatima odluciti dalje preglede i lečenje.

Zbog čega ovaj pregled?

                      kod osoba sa sumnjom o zapusenim korinarnim arterijama
                      Anormalno otkucavanje srca
                      Bolovi u grudnom kosu
                      Praćenje posle infarkta ili operacije srca (posle nekoliko meseci)
                      Kod starijih osoba koje žele da započnu fizičku aktivnost
                      Kod sportista

Da li ste znali:

Sala u kojoj će te raditi test ima materijal za prvu pomoć koja se nalazi odmah pored mašine za test opterećenja. Dešava se da osobe koje su sa jako slabim srcem dobiju infarakt, zbog toga je neophodno da kazete doktoru svake bolesti i probleme koje imate sa zdravljem pre pregleda.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages