Sta bi svaki buduci tata trebao da zna o trudnoci


Novopecene tate su itekako na teškom zadatku sto se tiče očinstva. Dok neke tate uzimaju roditeljstco lakih ruku, nekim tatama treba malo vremena.

 
Vas očinski instinkt možda neće doći odmah
Ponekad se desi da tate ne osete odmah svoj očinski instikt, iako su toliko želeli bebu i porazgovarali o tome sa svojom suprugom, instikt može doći malo kasnije. Kako bi stavili sve šanse na vašoj strani, budite uvek uz mamu, tokom pregleda, i tokom rasta stomaka. Pokušajte da budete u kontaktu sa bebom, pričajte joj, a vi mame posle porodjaja neka vam tata pomaže u svakodnevnom gajenju bebe (kupanje, presvalacenje).

Makar tokom trudnoće menjaju raspoloženje
Sigurno ste već čuli da trudna žena može biti pet minuta srećna a posle da plače. Tokom trudnoće hormoni buduce mame se stalno menjaju sto dovodi do njenog raspoloženja. Na vama je tate da budete sa mamama u tim trenucima i da joj date potpunu podršku.

Da, možete voditi ljubav tokom trudnoće
Zaboravite na onu misao “pipnucu bebi glavu” to je netačno. Beba je dovoljno daleko. Stavise vodjenje ljubavi tokom trudnoće može da bude pozitivno za mamu i olaksace joj porodjaj stavise na vama i vašoj supruzi je odluka da li zelite abstintirati 9. meseci, odluka o tome može da bude hormonska ili jednostavno od strane libida.

Bolovi tokom i posle trudnoće: tate na vama je red
Tokom trudnoće mamino telo se menja. Može doći do mučnina u početku trudnoće koji će lagano prestati, posle kontrakcije koje pokazuju dolazak bebe pa i sam porodjaj. Znajte da posle porodjaja bolovi se nastavljaju, kao na primer sekundarne kontrakcije, kopče posle carskog reza... tate na vama je da budete pored mame i da joj pomognete oko bebe.

Ako je to moguće budite prisutni na porodjaju
Na Balkanu je malo teško prisustovati na porodjaju zbog higijenskih uslova, dok u inostranstvu je to sasvim normalna pojava.
Ako ste odlucili da prosustvujete porodjaju, možete i te kako biti od pomoći. Prvenstveno tokom porodjaja potrebno je da mama bude odmorna, da ima dovoljno snage da gura kako bi beba sišla dole. Na vama je da budete pored nje i da je bodrite svim snagama. Ako zelite imate mogućnost i da porodite vašu suprugu, porazgovarajte sa medicinskim osobljem, kad beba već izdaje pola napolje na vama je da je izvučete... videćete magično je.

Postnatalna depresija
Dešava se da posle porodjaja dođje do lagane depresije od strane vaše supruge ili vas, to nazivamo baby-blue. Nemojte se plašiti to je sasvim normalna pojava. Hormoni, neprospavane noći, umor, mogu dovesti do ovog osećaja. U tim trenucima potrebno je da budete pordska jednom drugom, ako mislite da niste u formi pozovite jednu blisku osobu u vašem udruženju da vam pomogne (baka, mama...)

Ali najbitnije je... bićete najbolji tata

Ne dešava se samo da mame sumnjaju u  njihov kapacitet o čuvanju dece, tate takođe imaju istu sumnju ali malo manje: znajte da je to sasvim prirodno i da strah da li se dobro ophodite prema detetu pozitivna stvar, sto znaci da zelite da budete odličan tata.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages