Multipla skleroza i trudnoca


Svaka mama ima zelju da jednoga dana postane mama. Naravno osobe koje imaju zdravstvene probleme imaju mali strah po bebino zdravlje i naravno po svoje.

Sta se moze desiti ako ostanem trudna?

Naucnici su potvrdili da trucnoca blokira evoluciju mutiple skleroze tokom trudnoce. Fetus je glavni igrac blokiranju razvitka bolesti tokom 9. meseci. Kao sto svi znamo, tkom trudnoce mamino telo se menja, hormoni su vise proizvedeni, neki kako bi pripremili mamino telo za porodjaj dok neki kako bi blokirali napad tela na fetus. Kako hormoni deluju na fetus, tako deluju i na multiplu sklerozu, blokiraju napad na mjelanin.

Uzimam tretman, da li treba prestati?
Tri do sest meseci pre trudnoce, moguce je da vam nerurolog zaustavi tretman ( naravno nakratko), naravno potrebno je porazgovarati s'lekarom pre prestanka i reci mu da zelite da ostanete u drugom stanju.
Desavalo se da mame nisu znale da su u drugom stanju a da su nastavile sa tretmanom. Zavisi o kom tretmanu se radi, ako je imunosupresivu opasnost za razvice bebe je veci. Zbog toga je potrebno razgovarati sa neurologom pre trudnoce i imati zasticene odnose tokom tretmana.

Sta ce se desiti ako imam evoluciju bolesti tokom trudnoce
Ako imate simptome bolesti tokom trudnoce doktor vam mozda moze prepisati tretman na kratko u vidu kortikosteroida koje cete uzimati u kratkom periodu ali bolnici,s to znaci da cete biti u bolnici na kratko.

Kako ce se odviti porodjaj?
Porodjaj ce se odviti kao i svaki drugi porodjaj. U zavisnosti o stanju bebe ( da li prirodni ili carski) babica ce vas poroditi bez problema. Iako imate MS. Kao i svaka porodilja imate pravo na epiduralnu inekciju, koja nece pogorsati vase zdravstveno stanje.

Simptomi multiple skleroze posle porodjaja
Trudnice koje su imale simptome pre i tokom trudnoce imaju vise sansi da ih imaju posle porodjaja. U tom trenutku telo se vraca u prvobino stanje kao i pre porodjaja. Postoje tretmani koji mogu smanjiti simptome.

U ovom trenutku nemojte da budete stidljivi da potrazite pomoc okoline. Bice itetkako sretni da vam pomognu oko bebe.

Da li mogu da dojim bebu?
Nema negativnih efekata po dojenju, stavise lektacija moze smanjiti simpotme nulitple skleroze, ali tretman ce se nastaviti tek po zavrsetku laktacije bebe.

Kada se moze nastaviti tretman?
Tretman se moze nastaviti u zavisnosti od stanje bolesti, da li mama doji ili ne i uz obrazlozenje neurologa. Ako mama ne doji tretman se moze nastaviti odmah posle porodjaja. Naravno uz savet i dozvolu vaseg neurologa.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages