Kako pomeranje kazaljke na satu utiče na zdravlje?


25. marta ponovo menjamo kazaljke na satu, u 2. sata ujutru, biće 3. a da li stalno premertanje kazaljki može loše uticati na naše zdravlje?


Zašto pomeramo kazaljke?
Kao sto i svi znamo zimi su dani kraći a leti duži. Promenom vremena (leti unapred, zimi unazad) dnevno svetlo “prati ljudsku aktivnost” sto znaci da je potrebno manje korišćenje elektricne energije. Da, to je u teoriji, ali nijedna zemlja za sada nije ustedela mnogo.

Kakve veze zdravlje ima s’time?
Kao sto i sami znate svaki čovek ima svoj biološki sat. On je programiran prema okolini koja ga okružuje. Kada dođje do promena sata čovekovom telu je potrebno nedelju dana kako bi se prilagodio toj promeni, iako se osećamo super, nas biološki sat pati. Kad kažem nedelju dana, to je samo kod nekih... kod nekih je čak i duže.

Prema istraživanjima verovatnoća za infraktom je za 5% veća u prvih 15. dana posle menjanja vremena leti a dok zimi 1.5%.

Prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena pogotovo utiče na osobe koje se bude i koje idu u krevet kasno, ove osobe imaju jaku veliku mogućnost gojaznosti, anksioznosti, stresa...

Promena vremena ne utice samo na coveka vec i na domace zivotinje. Krave koje daju mleko ne daju veliku kolicinu, stavise bice zbunjene zbog ceka je muznja jedan sat unapred a ne kao sto su navikle tokom godine.

Zimsko računanje vremena je takođe loše.

Prema istraživanjima 30% vecih sansi kod pešaka iki biciklista od saobracajne nesreće. Sve zbog toga sto kasno vracanje kući, kada mrak brze pada dovodi do manje vidljivosti od strane automobila.

Menjanje vremena ničemu ne služi
Nekada je nafta bila od velike koristi, grejanje, osvetljavanje, sve se vrsilo pomocu nafte. Kako je potrosnja nafte bila u velikim kolicinama, drzave su mislile da koriscenjem sto vise sunceve svetlosti nafta moze biti korisena manje. Tako da su odluculi da promene sat u letnjim i zimskim periodima.... naravno nisu zaradili mnogo, osobe su i dalje koristile naftu u velikim kolicinama.

Ne živimo više u vremenu gde je korišćenje nafte za osvetljavanje bilo od velike koristi, tako da su neke zemlje jednostavno odlučile da im 25. mart bude zadnji put promene vremena.

Ovo će još više pogoršati neke stvari, pogotovu kod osoba koje putuju.
Ako neka zemlja ucestvuje u promeni vremena dok druga ne a izmedju njih vremene nije isto, potrebno je dodati još jedan sat unapred ili unazad pored razmake vremena.


U svakom slučaju, promena vremena će biti ovog meseca, a da li će biti i zadnja promena ostaje da vidimo

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages