Mladez ili melanom: kako prepoznati rak koze


Mladeži ili drugačije (naevus) i melanomi su tumori koji se nalaze na koži. Razlika izmedju njih je sto su mladeži benigni (nisu opasni po čoveka i ne mogu da pogorsaju zdravlje) dok su melanomi benigni (mogu se pretvoriti u rak).


Mladeži:
Mladeži se pojavljaju još od ranijih godina. Neko ih ima više dok neko manje. Njihov broj zavisi od tipa koze, ekspoziciji suncu kao i o samoj genetici.
Kod trudnica mladeži se množe a dok kod starijih osoba postepeno nestaju.

Kako nastaju mladeži?
Melanocitne ćelije se nalaze na koži. One su zaslužene za sintentiziranje melanina. Kada se melanociti koji se nadju grupisani nepravilno na jednom mestu na kozi,  tu nastaje mladež.
Mladezi su jedna vrsta koja nazivamo "tumorom" ali su benigni sto znaci da nisu opasni kod coveka i ne mogu da nanesu stetu organizmu za razliku od melanoma.

Melanom:
Melanom se stvara tako sto se ćelije melanociti razmnožavaju nenormalno.
Melanom se moze pojaviti kod potpuno zdrave koze ali se može pojaviti i od već postojeceg mladeza.

Kako prepoznati melanom?


Obican mladež je pravog oblika braonkasta boje (ili tamnije) na kojoj se mogu naći cak i dlacice. Mladež je bezbolan na dodir. Kod melanoma oblik nije pravilan, preosetljiv je na dodir ali je i bolan. Koza oko melanoma menja boju, pocinje kod nekih svrab ali može doći i do krvarenja. Mogu se takođe pojaviti i limfni čvorovi.

Zbog čega melanom:
Preterana ekspozicija na suncu, ceste opekotine od sunca ali i genetika mogu izazvati melanome. Osobe koje su u porodici imale osobu koja je imala ovaj problem potrebno je pratiti i proveriti mladeze na kozi.

Kako se leci melanom?
Potrebno je dati pravu dijagnozu. Prvenstveno sve zavisi od mesta gde se melanom nalazi, da li je zahvatio tkiva i koja mu je forma. Ako je melanom na samoj koži doktori će odluciti da ga otklone hiruski. U zavisnosti koliko je napredovao moguće je prepiska lekova.

Melanom ne mora biti iskljucivo na kozi, reci je neverovatno ali melanom se moze pojaviti i na nekom unutrasnjem organu.

Kod osoba kod kojih je ustanovljeno da ne melanom metastazirao potrebno je preci na drugi etapu lečenja, kao na primer hemioterapijom ili radioterapijom ali i imunoterapijom.


Šta se može desiti ako se iskida mladež?
Nekima se od nas desilo za zakači mladež. Nema razloga za paniku, potrebno je dezinfikovati mladez i paziti da se ne infekcira sve dok ne zaraste, jel da reci je cudno ali  povredjen mladez može da zaraste. Posetite vašeg lekara kako bi utvrdili da je sve u redu.

Ako pak mladež krvari bez da ste ga dirnuli onako samo od sebe, javite se lekaru radi pregleda jel mladez nikad ne krvari sem ako je doslo do povrede.



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages