Bruh ili kila: hernija koja može izazvati jake poremećaje


Hernija, bruh ili kila su poremecaji organa koji promene svoje mesto i koji se mogu naci na drugoj strani misica. 


Sta je hernija?
Postoje više naziva za ovaj poremećaj: hernija, bruh ili kila. Ove nazive koristimo kada jedan deo tkiva istisnu kroz oslabljeni zid mišića.
Najčešća hernija je abdominalna hernija gde se jedan deo creva nadjenu spoljašnjem delu abdomena.

Vrste hernija:
Želudačna : želudačna hernija (kila) se javlja kada jedan deo želuca probije dijafragmu i nadje se u grudnom kosu.

Dijafragmicna hernija novorođenčeta: ovo se dešava retko, ali ako se desi potrebna je hitna hiruska intervencija, novorodjenoj bebi se organi nalaze u gornjem delu i prekaze dijafragmu.

Preponska kila: kila koja zahvata creva. Crevo probije trbušni zid i nađje se u abdominalnom prostoru. Ovo može biti opasno u slučaju da se crevo zaglavi i zapusi od strane zida sto može izazvati velike posledice.

Pupcana kila: slično kao i preponska kila sem sto se crevo nalazi u regionu pupka.

Kila hiruskog oziljka : kila koja se javlja nakon operacije, tamo gde ima ožiljak na trbušnom zidu.

Butna kila: kila koja se javlja kada organ prodje u femoralni kanal.

Želudačna potpuna kila : ovo je jako retko ali može da se desi, u ovom slučaju želudac predje totalno u trbušni zid preko dijafragme.

Zbog čega kila?
Još uvek neznamo tačno zbog čega se kila pojavljuje ali znamo da je u većinu slučajeva pritisak u abdomenu jedan od pokretača kile kao i slaba tačka koja se nalazi na samom abdominalnom zidu koja od pritiska popusti.

Kilu najčešće možemo naći kod trudnica i gojaznih osoba zbog jakog pritiska koji se nalazi u stomaku.

Kod muškaraca, najčešće nalazimo preponsku kilu. Preponska kila se pojavljuje tako sto se jedan mali deo creva nađje u spoljnem delu abdominalnog zida na mestu gde je ingvinalni kanal i gde prolazi semenska vrpca (semovod) i krvne žile testisa.

Kod žena, je preponska kila retka ali se može desiti tako sto mišići koji drže matericu, izadju iz abdomena i vezu se za mišice drzace vagine.

Koji su simptomi?
Osobe koje imaju hijatalnu herniju, većinom nemaju simptome sve dok sfinger, mišići koji se nalazi na jednjaku ne oslabi. Kada se to desi mišić koji zatvara donji deo jednjaka više nije u funkciji i kiselina iz želuca se penje sto dovodi do bolova i gurusice. Uveče osoba može da se oseća zadihano, kašalj pa čak i osecaj gušenja.

Sto se tiče preponske kile osoba oseća neugodnost kada se sagne unapred iki kad podigne nešto teško. Jedna grudna slična jajetu se može osetiti tokom kašlja. U početku nema bolova a grudna nestane kada se osoba uspravi. Ako osoba povraća, grudva ostane kada se osoba uspravi i jaki bolovi mogu pokazati da je se hernija zaglavila.

Potrebno je hitno se javiti lekaru, iako retko zaglavljena hernija nema dotok krvi sto može izazvati gangrenu.

Najčešći simptomi zaglavljene hernije su mučnina i povraćanje, teško mokrenje, promena boje koze na mestu hernije, naduce. Javite se hitno lekaru, jel je potrebna hiruska intervencija.

Kod dece se mogu javiti i temperatura i povraćanje.

Dijagnostika
Najčešće se mogu otkriti ekografijom ili ondoskopijom kod želuca.
Sto se tiče preponske kile doktor je može naći palpitacijom.

Kako se leci kila?
Preponska i pupcana kila se često lece hiruski. Doktor će vratiti creva na svoje mesto i učvrsti zid mišića. Ovaj zahvat se ponekad radi i u lokalnoj anesteziji.

Kod osoba koje imaju želudačnu kilu bitno je smanjiti kiselinu kija nanosi bolove kao i promenu ishrane.

Osobe koje imaju ovaj problem mogu uveče pre spavanja da podignu gornji deo tela jastucima. Bitno je ne jesti nekoliko sati pre spavanja kako bi dali vremena želucu da svari hranu. Potrebno je držati kičmu pravo i izbegavati naginjavanje unapred. Hirurgija je zadnja opcija, jedino ako se iskomplikuje hernija.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages