Heliko bakterija- Helikobakter pilori


Ime bakterije je bas napadno. Bakterija koja nicemu ne znaci a moze da pokrene niz problema u organizmu, pogotovu u zelucu.


Sta je heliko bakterija?
Helikobakterija je bakterija koja je spiralnog oblika, zbog toga i nosi takvo ime. Njena sposobnost je da se ugodno smesti u zelucu i napravi velike probleme.
Sigurno se pitate kako jedna takva bakterija moze da izdrzi u zelucu, tamo gde je kiselost na najvisem nivou. Bakterija proizvodi jak omotac koji je stiti od zeludacne kiseline.

Sta moze bakterija da izazove?
Nas zeludac je zasticen sluzom. Sluz sluzi da zastiti zid zeludca kako ne bi provario samog sebe zbog prevelike kiseline koja se tu nalazi. Heliko bakterija razgradjuje tu sluz sto dovodi do ekspozije zeluca direktno sa kiselinom i stvara cir na zelucu.

Najopasnije sto bakterija moze da izazove je rak zeluca. Zelim da napomenem da osobe koje imaju heliko bakteriju nemaju obavezno cir na zelucu, a one koje su dobile cir, verovatnoca za rak je jako retka.

Heliko bakterija pored cira moze izazvati i druge tegobe:

- Jake bolove u zelucu
- Purpura ili peliozu ( izliv krvi na kozi)
- Urtikariju (komprivnjaca)
- Anemiju
- Aterosklerozu

Kako se otkriva heliko bakterija?
Danas vecinu nas ima heliko bakteriju u organizmu a i da sam nezna. Dakle osoba koja nema simptome nije potrebno pretrazivati bakteriju. Ali ipak ako imate sledece osecaje recite svom lekaru koji ce vam prepisati pretragu bakterije:

- Bolove u zelucu
- Cesta gorusica
- Mucnina i povracanje
- Preterano podrigivanje
- Oslabljen apetit i tesko varenje hrane
- Osecaj tezine u zelucu
- Proliv
- Los zadah
- Brz osecaj sitosti

Prvenstveno sto ce vam doktor prepisati je analiza krvi ili kontrolom zadaha ( zbog toga sto bakterija proizvodi gas koji moze potvrditi prisutnost bakterije)
Ovaj pregled se moze popuniti pregledom zeluca, jednjaka i gordnjeg dela creva u potrazi za cirevima.

Kako se leci heliko bakterija?
Ako doktor ustanovi prisutnost bakterije u organizmu, pocece lecenje antibioticima. Tretman traje nekih 10. dana ali ako je bakterija otporna doktor ce va prepisati dva leka.
Naravno ako doktor otkrije cir na zelucu potrebno je korigovati ishranu sve dok se cir ne zatvori. Doktor ce vam prepisati lekove ali morate i sami voditi racuna sve dok se rana ne sanira.

Zbog cega heliko bakterija?
Heliko bakterija je aerobna bakterija sto znaci da ne moze da prezivi u vazduhu. Ona se prenosi sa coveka na coveka vazdusnim putem. Osobe mogu da neznaju da imaju bakteriju i da zive snjom bez ijednog simptoma.
Stres, losa ishrana i alkohol mogu pokrenuti bakteriju u zelucu. Takodje potrebno je prati pravilno voce i povrece pre upotrebe kao i stalno pranje ruku pre i nakon jela.






Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages