Epizotomija: omogucavanje lakseg prolazka novorodjenceta


Poceo je porodjaj, beba je spremna da sidje, babica od jednom kaze moramo epizotomiju. Sta je epizotomija? kako se zahvat izvrsava?


Sta je epizotomija?
Epizotomija je hiruski zahvat u kome babica izvrsava rez od 2,5 do 5cm u donjem delu vagine kako bi olaksala prolaz bebe i sprecila cepanje vagine. Ovaj zahvat se vrsi u isto vreme kada i porodjaj.

Sa ili bez anestezije?
Sve zavisi od toga da li ste dobili epiduralnu injekciju ili ne. Ako jeste, nece biti potrebno za anestezijom, ako ipak ne dobicete jednu malu anesteziju.... ali ponekad nije potrebno.
Kada se epizotomija izvodi bebina glava je vec na samom izlazu vagine, s time ona pritiska nerve sto blogira bol tako da nista necete osetiti. Naravno cim beba izadje i cim je potrebno zasiti rez dobicete anesteziju.

Koje su kontraindikacije?
Danas se smatra da epizotomija MORA da se izvodi SAMO ako je jako neophodna. Kao i svaki zahvat epizotomija ima kontaindikacije:

- Bol i naduvanost na mestu gde je epizotomija izvrsena
- Rizik od infekcije
- Rizik gubitka krvi u vecim kolicinama
- Rizik dubokog cepanja perineuma

Porazgovarajte sa vasim doktorom u kojim slucajevima moze izvesti epizotomiju.

Kako spreciti cepanje perineuma?
Postoje metode koje mogu spreciti cepanje perineuma tokom porodjaja:

- Gurati u lezecem polozaju na stranu tokom porodjaja
- Sestra moze staviti vrucu oblogu na perineu i pretisnuti kako bi drzala perineuma tokom porodjaja.
- Ako mozete uzmite vazduh pre svakog guranja, beba ce izaci pod drugim pritiskom

Masaza perineuma:
Masaza perineuma je masage pomocu koje se manuelno razvlace misici vagine. Prema istrazivanjima masaza podstice protok krvi u vagini sto olaksava kasnije laksi porodjaj bez velikih posledica po misice vagine.

Kako se zahvat izvodi:

Mama ce biti u lezecem polozaju, porodjaj je u toku. Bebina glava je vec vidljiva ali ne moze da izadje. Babica ce uzeti specijalne makazice. Stavice dva prsta izmedju misica vagine i bebine glave i napraviti rez.

Rez moze biti uzduz ( preva analnom otvoru) ili ukoso. Danas se retko koristi otvor prema analnom otvoru zbog mogucnosti disekcije sfangera analnog otvora.

Beba ce izaci napolje, kao i placenta i potom ce babica sasiti rez. Naravno dobicete anesteziju tokom sivanja misica vagine i dezinfekcije.

Da li ce epizotomja promeniti seksualni zivot?
Jos uvek se vrse istrazivanja izmedju epizotomije i samog seksualnog zivota buduce mame. Neke mame su obrazlozile da im je zahvat promenio vid prema svom telu zbog toga sto je doslo do promene njihovog intimnog dela.  Za sada nema sigurnih informacija o promenjenom seksualnom zivotu mame.

Da li ste znali:
Do pre 15. godina epizotomija je bila sistematska. U vecini slucajeva prvi porodjaj je uvek bio vrsen epizotomijom. Danas su stvari pocele da se menjaju, epizotomija TREBA da se vrsi samo u slucajevima gde je ona NEOPHODNA.



Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages