Kada se krv pojavi tamo gde ne treba


Krv je kao sto i svi znamo neophodan za rad našeg organizma. Krv se nalazi u arterijama koje prenose neophodne materije organima kako bi pravilno radili i povratkom eliminisu stetne matrije putem vena.


Ponekad se desi da unutrasnje krvarenje ili neka povreda poremete cirkulatorni sistem i krv se može naci u mestima gde ne bi trebao da bude. U tom slučaju je potrebno javiti se lekaru koji ce vas osklutovati, proveriti kolicinu krvi koju ste izbacili kao i dalje analize koji ce ustanoviti razlog krvarenja.

Krv u stolici :
Postoje više uzroka krvi u stolici, jedan od njih su hemoroidi. Hemoroidi su vene koje naticu u predelu analnog otvora. Ako je krv crvena radi se o donjem delu probavnog trakta ali ako je tamno crvena onda se radi o gornjem delu probavnog trakta.

Krv u urinu:
Urin je sterilizovana tečnost, sto znaci da ne sadrzi nijednu bakteriju. Krv nikada ne treba da se nađje u urinu. Krv u urinu može imati više uzoraka. Krv može doći od strane bubrega pa sve do urinarnih kanala. Ovo može da bude znak na upale, infekcije, tumor ili problemi sa prostatom.

Krv u pljuvacki:
Krv u pkljuvacki ne treba uzeti za lako. Ako je krv iz pljuvačke došla tokom kasljanja dolazi u vecini slučajeva iz jednjaka ili pluća ali može doći i iz nosa ili usta. Potrebno je ustanoviti aspekt krvi (crvena, tamna), kolicnu i učestalost. 

Krv u ocima:
Ponekad se desi, kod osoba sam konjuktivitisom da kapikar koji se nalazi u oku pukne. Kada dođje do toga “beli deo” oka postane crven. U vecini slučajeva ovo nije toliko opasno ali je ponekad potrebna hiruska intervencija.

Krv iz uha:
Krv iz uha može inati više uzoraka. Infekcija, povrede ali najčešći uzorak je bušenje bubne opne. Ako je krv praćena gnojem radi se o infekciji.

Modrice:
U vecini slučajeva modrice se pojavlju na koži nakon udarca. Krv se skuplja u tom delu izmedju tkiva i koze i stvara “plavu fleku” koja je bolna na dodir. 
Ako se modrica pojavi bez udarca postoje dva dogadjaja: udarili ste se ali niste osetili bol, u tom slučaju modrica je od udaraca ali modrica se može pojaviti i bez udarca (tada je više crvenkasta) to pokazuje neku unutrašnju bolest i potrebno je konsultovati lekara.

Krv ispod nokta:
Krv se može javiti ispod nokta ako se “prst pretuca” na vratima ili nekom drugom predmetu. Ako je hematom jako veliki javiti se lekaru na pregledu. Ako se hematom proširi može doći do otpada nokta.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages