Sindrom hronicnog umora


Sindrom hroničnog umora se definise po osecaju jakog umora koji traje više od 6. meseci i koji izaziva odlaganje svih aktivnosti. Hronicni umor se javlja vise kod zena nego kod muskaraca. Vise o tome mozete procitati u sledecem tekstu.


Kako se detektuje ?
Najveći simptom je umor. Umori koji traje 6. meseci bez ikakve fizicke aktivnosti. Osoba sa ovim problemom nije sposobna da obavlja svoje obaveze i druge aktivnosti.  Umor može biti varijuceg tipa i trajati nekoliko meseci do nekoliko godina. Umor se može povećati ako se radi o fizičkoj aktivnosti ili nekoj aktivnosti koja traži fizičku jačinu. 
Zbog čega se javlja sindrom?

Ne zna se glavni razlog hroničnog sindroma ali bakterije i virusi mogu aktivirati bolest koja može biti prisutna godinama. Najčešće osobe sa oslabljenim imunitetom imaju mogućnost za ovim sindromom. Hronicni umor moze takodje sakriti i depresivno stanje kod nekih ljudi.

Nekada davno ovaj sindrom se definisao kao " izmisljena bolest".  Danas je ova bolest prihvacenja u mnogim zemaljima.

Kako se leci?
Ne postoji lek koji može pomoći kod sindroma ali postoje načini koji mogu smanjiti simptome umora i nemogućnost obavljanja fizičkih aktivnosti. Lečenje se bazira na reedukaciji koja je individualna od čoveka do čoveka. Način vezbi zavisi od stanja same osobe i mora biti praćena od kvalifikacionalne osobe. Doktor će napraviti listu stvari koja osoba mora uraditi ali postepeno. Nedeljno će se intenzitet povećavati sto bi trebalo da pokaže dobre rezultate.
Ako se otkrije da se ipak radi o nekoj vrsti depresije, doktor ce prepisati odgovarajuce tretmane koji bi tretirali glavni problem koji ce smanjiti umor.

Prema istraživanjima ovaj sindrom je više prisutan kod zena nego kod muškaraca.

Kako bi organizam pravilo funkcionisao, potrebno je pripaziti na ishranu, jesti voće i povrće kao i baviti se sportom. 

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages