Krpelji napadaju, kako se odbraniti


Lepo vreme polako dolazi a sa njime i insekti. Neki od njih mogu biti opasni po zdravlje čoveka, kao na primer krpelji, nosioci opasnih bakterija.

 

Sunce uveliko sija, odlucili ste da provedete dan u parku. Da li ste misleti na krpelje?
Kroelji se nalaze u travi, liscu i čekaju samo jedno, zakaciti se za kožu i isisati nekoliko kapljice krvi.

Kako se krpelj hrani?
Krpelj je mala “buba” koja postaje velika kada se napije dovoljno krvi. Ona na prednjoj strani blizu svojih usta ima stipaljke koje služe da se zakači, probudi kožu i zatim sisa krv.

Zašto je krpelj opasan?
Ubod krpelja po sebi nije opasan, ono sto je opasno je razmena izmedju vašeg organizma i krpelja. Krpelj može biti nosioc opasnih bakterija koje mogu napraviti pravi pakost vašem organizmu. Zbog toga nakon otklanjanja krpelja potrebno je primiti vakcinu.

Kako se zastititi?
Ako idete u prirodu a znate da ima puno trave i da ćete biti na njoj obucite se lagano ali stvari moraju biti dugačke, nemojte nositi šorceve i kratke haljine. Bitno je zaštiti zglobove nogu jel se krpekji najčešće zakačenu tom delu zbog toga sto je sve češće loše zaštićen, zato ne zaboravite na duboke čarape.

Ako ste odlucili za piknik u prirodi ne zaboravite da ponesete veliku deku kako bi izbegli direktan kontakt sa tlom.
Koristite sprejeve protiv insekata koje možete naći u apoteci.

Pregledajte vaše telo čim se vratite kući
Kada se vratite kući, pregledajte svaki centimetar vašeg tela, pazuh, regiju oko pupka, prepone, zglobove noge, zadnji deo vrata. To su delovi gde se krpelji najčešće sakrivaju. Ako ništa niste pronašli istusirajte se lagano sapunom kako bi otklonili možda nekog krpelja koji je mogao da se sakrije.

Šta ako nadjem krpelja
Ako ste uočili krpelja, nemojte paniciti.
Nemojte stavljati ništa na krpelja, javite se zdravstvenoj ustanovi koja će vam otkloniti krpelja lako i jednostavno.
Kako bi biki sigurni da krpelj ne nosi neku bolest dobićete vakcinu antibiotika koji će zastititi vas organizam.
Nemojte sami da vadite krpelja ako niste stručni, pogrešno vadjenje krpelja može odstraniti njegovo telo ali njegova glava može ostati u koži.

Zašto ubod krpelja ne boli

Kada vas krpelj ubode on ispusti substancu koja reaguje kao lokala na anestezija. To njemu omogućava da ostane sto duže neprimećen i da se nasisa sto dovoljno krvi. Na ubodu možete primetiti crvenilo koja je reakcija našeg organizma.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages