Abdominalno disanje za smanjenje nervoze i akcioznosti


Svakodnevne obaveze, saobracaj, deca... stvaraju nervozu u organizmu. Neke osobe znaju kako da obuzdaju tu napetost dok ostale osobe sakupljaj duboko u sebi. U ovom clanku saznacete kako da uz pravilno disanje izbacite sav stres iz organizma i omogucite vasem organizmu pravilan rad tokom dana.


Da li ste znali?
Nepravilno disanje je jedan od faktora koji mogu poremetiti rad organizma i dovesti ga u stanju nervoze. Pravilno disanje polazi iz stomaka a ne iz grudnog kosa. Od rodjenja bebe, disu iz stomaka, to nazivamo pravilnim disanjem. Cesti stresovi na poslu, nervoza i sekiracija dovode do toga da je organizmu potrebno jos vide kiseonika sto dovodi osobu da dise iz grudnog kosa, sto je naravno lose.

Kako uociti disanje iz grudnog kosa?
Ako imate osecaj da niste uzeli kompletan vazduh, da se tokom disanja vasa ramena uzdizu, sigurno disete iz grudnog kosa. Disanje ovom metodom dovodi do ankcioznosti, stresa i nervoze. Naravno potrebno je promeniti nacin disanja, sto ce odmah smiriti telo i dovesti da u normalnoj fazi.

Koja je razlika izmedju abdominalnog i grudnog disanja?
Kao sto i sami znate tokom disanja pluca se pune kiseonikom. Kiseonik je neophodan svakom organu naseg tela za pravilan rad. Kada disete iz grudnog kosa punite samo 36% pluca kisenikom sto nije dovoljno za pravilan rad, ali ako disete iz stomaka, punite ceo kapacitet vasih pluca sto smiruje telo, zato sto dobija neophodan kiseonik.

Ako disete iz grudnok kosa toksini u telu se ne eliminisu i kiseonik nije u velikoj kolicini dostavljen oganima tojest celijama kojima je neophodan za rad.

Kako pravilno disati?
Cilj je da se cela pluca napune kisenikom. Pravilno disanje pocinje iz stomaka zatim iz grudnog kosa. To znaci da je potredisati iz stomaka ali i iz grudnog kosa istovremeno, tako da ce se pluca napuniti kisenikom koji vam je potreban.

Pomocu ovog nacina mozete nauciti pravilno disanje:
Stavite ruku na stomak, a drugu ruku na ledja. Udahnite preko nosa brojaci 10. sekundi, udahnite tako da osetite da vam se ruka pomera na stomaku. Zatim polako izdisite na usta nekih 10. sekundi.
Ovom nacinom naucicete da disete iz stomaka ali i da eliminisete toksine iz tela. Ovu vezbu mozete raditi 10. puta svakog dana.
Vezba je jako povoljna ako se osecate nervozno i stresno na poslu.


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages