Promena klime i njen uticaj na zdravlje


Promena klime menja nasu okolinu ali ne samo i to. Pored okoline dolazi do promene vazduha, vode i hrane. Kako se klimatski uslovi menjaju, dolazi do zagrejavanja plante sto moze znatno uticati na nase zdravlje.





Sta je promena klime ili klimatske promene?
Promena klime se prevodi kao zagrejavanje nase planete. U zadnjih 130 godina temperatura zemnje je povecana za 0,85°C ili 0,18° svakih 10 godina. Kao i sto mozemo sami uociti posledice su znacajne: otopljavanje ledenika, drasticno povecanjanje nivoa mora, prirodne katastrofe.

Promena klime i uticaj na zdravlje

Kardovaskularni i respiratorni problemi
Rizik za kardiovaskularne i respiratorne probleme su prvi problemi sa kojima se mozemo susresti zbog jakih vrucina i zagadjenosti vazduha. 2003. zbog jakih vrucina 70 000 starijih osoba je preminulo u Evropi. Zagadjenost vazduha povecava mogucnost astme i teskog disanja.

Alergije
Promena klime i povisene temperature uticu i na cvetni svet: Zbog vrucine neke biljke cvetaju brze i vise sto dovodi do proizvodnje polena, prvog patogena kod alergija. Zbog zagadjenosti vazduha, polen je ojacan i moze izazvati jos jace alergije.

Infekcije
Povecane temperature proizvode vecu vlaznost vazduha. Prvi patogen koji se lako prenosi iz zemlje do zemlje je malarija. Malarija je bolest koja je izazvana od strane parazita koju prenose komarci. Za sada je ova bolest prisutna u tropskim zemaljima ali ako temperatura nastavi da raste, njeno staniste moze biti prosireno.

Sezonske bolesti
Viruski kao onaj kod gripa ne podnose ekstremne temperature i one koje stalno variraju, zbog toga su prisutni samo u kratkom periodu, ali ako temperatura nastavi da raste i sezone se relativno "spoje" po temperaturama, moze se desiti da virus ostane cele godine.

Koje osobe su na riziku?
Osobe koje su ekspozirane na klimatskim promenama i uticajima po njihovom zdravlju su osobe koje zive u zemljama u kojima je razvoj jos u toku. To su zemlje koje jos uvek nemaju zdravstvene ustanove, i gde su temperature previsoke. Deca imaju najvise rizike zbog toga sto je njihov imunoloski sistem preosetljiv nego kod odraslih kao i starije osobe koje imaju zdravstvene probleme.

Kako se zastititi i koje su solucije?
Svetska zdravstvena organizacije je naradila svim zemaljima da preuzmu neophodne mere kako bi se usporilo zagrevanje planete. To je moguce smanjivanjem efekta staklene baste, koriscenjem ciste energije, kao i koriscenjem javnih transportnih sredstava umesto automobila.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages