Kako razviti samopouzdanje kod dece?


Kako bi dete razvilo samopuzdanje, potrebno je znati sta oni misle, sa osecaju i koliko je vazno ono sto rade. Samopouzdanje vaseg deteta zavisi iskljucivo od vas. Vase reci i vase ponasanje prema detetu mogu uticati mnogo nad njegovim pouzdanjem.


Kako pomoci detetu da razvije samopouzdanje?

Najbolji nacin da dete razvije samopouzdanje je da mu pokazete da je voljen. Postoje razliciti nacini za postizanjem ovog osecaja:

- Ohrabrite dete u necemu sto je vest i sto je ponosan. To ce dovesti do toga da bude jos ponosniji u tome sto radi i bice srecniji.

- Ohrabrujte ga u situacijama u kojima se ne oseca bas ugodno kao u stvarima koje su nove za njega. Budite uz njega i pomognite mu u situacijama gde ne moze sam.Zadajte mu situacije u kojima ste sigurni da ce uspeti.

- Tretirajte ga sa postovanjem. To je najbolji nacin da postuje samog sebe kao i druge osobe. Pokazite mu da su svaki vasi razgovori ozbiljni, i pazljivo ga slusate kada zeli nesto da vam kaze. Ako se ne slazete s onim sto vam je reko koristite pravili vokabular kao na primer " ja mislim da" " imam osecaj da"... nemojte poceti " Ti nisi ili si si" inace ce misleti da ga kritikujete i da ga sudite.

- Naucite dete da bude ponosan na svoje vestine i u onome sto zna lepo da radi ( na primer crtanje). Naravno naucite ga da bude ponosan ali ne da se oseca superioran od ostalih ili da se ruga drugima.

- Naucite ga da svi grese. Ako ste ucinili neku gresku, kazite mu, ako je pak on ucinio neku gresku objasnite mu zbog cega mislite da je to greska bez velikih obajsnjenja. Naravno izbegavajte da ponizavate svoje dete ako napravi neku gresku, to ce ga samo razlocarati u sebe i moze ostaviti tragove po njegov zivot.

- Fokusirajte se na godine vaseg deteta i onome sto moze uraditi. Nemojte misliti da ako mu zadate da radi puno da ce se brze razviti, ali nemojte takodje dati lake zadatke, jer ce misliti da nije toliko dobar.

Ponasanje koje ne trebate upotrebiti sa vasim detetom:
- reci mu da je mali, i ismejavati mu se
- kaznjavati ga ili ga omalovazavati zato sto nije uspeo uraditi nesto
- ocekivati da uvek bude najbolji i da u svemu uspeva
- pokazivati nepaznju prema svom detetu

Nekoliko vezbi za razvijanje samopuzdanja kod dece

Sta zna da radi? u cemu je vest?
- Neka napise sve stvari koje zna da radi
- Neka ima svoj intimni zurnal u kome ce zapisivati ideje koje je ostvario

Da li je okruzen drugovima i drugaricama
- Neka vam napise listu drugova i drugarica njemu bitnim
- Pomozite mu da prosiri region drugara i drugarica, organizujte zabavu kod kuce ili ga upisite na neki sport

Kako ogranizuje svoje obaveze u kuci?
- Zadajte mu zadatke koje treba obaviti kod kuce ( srediti svoju sobu)
- Pomozite mu oko zadatka koji ne moze sam uraditi

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages