Disleksija: specifični poremećaj učenja


Disleksija je specifični poremećaj koji obuhvata detetovo pisanje. Postoje dve vrste disleksija: razvojna disleksija i stečena disleksija.


Koja je razlika?
Razvojna diskleksija je disleksija koja se razvija vremenski od malena pa sve do puberteta dok se stečena disleksija stvara nakon celebralne povrede.

Prema IZO (internacionalnoj zdravstvenoj organizaciji) disleksija je specifičan poremećaj čitanja kao i pisanja, učenja slova i same mehanizacije koja je potrebna za raspoznavanje slova.

Disleksija je prisutna kod 10% dece i 3 puta više kod dečaka nego kod devojčica.

Definicija:
Generalno disleksija označava dugotrajan poremećaj čitanja i pisanja, kojeg drugačije nazivamo disortografijom. Ovi poremećaji se razlikuju u samom kasnjenju učenja, mentalnom razvoju, problem sa sluhom, problem sa vidom ili bilingvizam. Disfazija je poremećaj koji je dugotrajan, i to je neuroloski poremećaj.

Kako se ustanovljava disleksija?
Ako se sumnja da jedno dete ima disleksiju potrebno je da njegov problem sa pisanjem i čitanjem traje dve godine od dana kada je sumnja zaključena. Na početku učenja dete može praviti greske kod čitanja i pisanja, mešanjem slova. Ako to mešanje slova traje više od godinu dana potrebno je postaviti pitanje disleksije. Dete koje ima predispozicije za ovaj poremećaj mesa slova kao na primer “t, p, b, d” ako dete nastavi sa mešanjem slova, potrebno je u razgovoru sa učiteljem ili nastavnim staresinom organizovati test koji će uociti da li se radi o disleksiji. Test je radjen od strane stručnog pedagoga.

Irealno je reci da ako dete ima problema sa pisanjem da će to proći samo od sebe kada dete odraste. Sto se više problem stavlja sa strane, dete će imati još većih problema kasnije.

Primer: šta vidi osoba sa disleksijom
U sledećem video zapisu možete videti kako izgleda disleksija. Većinu roditelja i naučnika disleksiju nazivaju “igrajucim slovima”



Koji su simptomi?
Dete će poceti da mesa slova kojA mogu biti m, n, et u, p, b, d, q, g...  citanje pocinje otežano, nerazumljivo i dete postaje zbunjeno. Dok čita on neće uociti greske i biće zbunjen kada ga osoba popravi tokom čitanja. U ranijim godinama dete ne može da stvara tonove i spaja slova koja normalno dete stvara tokom svoje druge godine.

Šta je potrebno uraditi?

                      Uraditi test za disleksiju
                      Uraditi IQ test
                      Uraditi ORL testove
                      Uraditi oftalmoloske i orto-optičke testove.

Mom detetu je dijagnostikovana disleksija, šta dalje?
Ako je vašem detetu uočena disleksija/ disortografija, potrebno je promeniti način učenja kod deteta. Ovo će se primeniti iz pomoć nastavnika, učitelja, pedagoga i vas.
Postoje vežbe koje su specijalne za disleksiju, kao na primer snimljena traka reci koje dete sluša i koje šalju informacije mozgu pomoću slušalica u isto vreme.
Postoje još mnogih drugih vezbi koje će biti primenjene od strane pedagoga. 
Ponekad je i psihoterapija od velikog značaja.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages