Zasto smo nervozni kada smo gladni


Sigurno ste primetili kod vasih bliznjih ili ste mozda i sami bili u situaciji da se osecate nervoznim kada ste gladni. Znajte da je to sasvim normalna pojava kod vecine nas i nakon jela osecamo se prijatno, srecno i dan moze da se nastavi. Zbog cega takva reakcija? sada mozete saznati u sledecem clanku.





Ljutnja gladnog stomaka
Da li ste nekada culi za taj simptom? Ne? epa on itekako postoji. Neke osobe pokazuju jako veliku ljutnju i nervozu ako ne jedu u odredjeno vreme. To znaci da organizam nema dovoljno energije koja mu je potrebna za pravilan rad, sto dovodi osobu u nervoznom i ljutitom stanju.

Rec Hangry kod engleza ne postoji bez razloga
Hajedmo malo da pricamo o linguistici. Rec Hangry se satoji od dve reci: Angry (sto znaci ljut) i Hungry (sto znaci glad= gladost=gladan). Kada kazemo kod jedne osobe da je Hangry znaci da je osoba gladna a li i ljuta. To je pojava koja se javlja kod pola svetske populacije. Izrazava se od strane organizma jer mu je potrebna hranljiva materija kako bi on sam pravilno funkcionisao.

Mozak je kralj 
Kako bi mozak pravilno fukcionisao, mora biti dovoljno doziran energijom. Jedan potreban sasojak je glukoza. Kada se glukoza smanji u krvi dolazi do situacije koju nazivamo hipoglikemija. Mozak koji se snabdeva glukozom, bez nje mora da nadje neki drugi sastojak koji ce da je zameni, stim povecava adrenalin. Kako se adrenalin povecava osoba postaje aktivnija ali i nervoznija.

Neke osobe kad su gladne ne mogu previlno da funcionisu, sto dovodi do slabe koncentracije, manjka produktivnosti na poslu i poteskoce sa govorom.

Covekov primitvini  instinkt
Covek je nekada ziveo u sumi i kada treba da trazi hranu ponekad mora da se izbori za nju. To je ostalo u covekovim genima sto danas moze da se prepozna agrsivnoscu, dranjem ili jakom nervozom sve dok osoba ne jede.

Sledeci put kada vi ili neko od vasih bliznjih pocne da se dere na vas ili ako se vi derete na nekoga bez ikakvog razloga, pitajte ih ili upitajte sebe da se ne radi o gladu. Nakon dobrog jela, sve ce se vratiti na mestu.

Pages