Rak dojke, svaka zena treba znati


Rak dojke je tumor koji je najcesci kod zenskih osoba. Svaka 8. zena se susrece sa ovom vrstom tumora ali prema istrazivanjima ovaj broj mogao da poraste u 1. od 7. u narednih dvadeset godina. Rak dojke se razvija u jednoj trecini kod osoba preko 50. godina. Statistike pokazuju da je rak dojke prvenstveni razlogsa  smrtnim ishodom kod osoba izmedju 35 i 65 godina.




Definicija raka dojke
Rak dojke je tumor koji je dijagnostikovan u vecini slucajeva kod zena. Njegova prisutnost se  moze pojaviti  sa godinama ali moze da se desi i kod mljadjih osoba.
Rak dojke se razvija od strane celija koje se nalaze u grudima koju nazivamo adenokarcinom. Ova vrsta karcinoma se razvija od strane zenskih hormona koji su vise izluceni ako se osoba nadje u reranom pubertetu ili kasnoj menopauzi, osobe koje nisu imale dece kao i one koje koriste hormonsku terapiju. Postoji takodje i geneticki rizik, pogotovu ako je neka zenska osoba u porodici bolovala od raka dojke.

Redovni pregledi dojki omogucavaju otkrice raka u ranijem stadijumu kao i izostanak tih istih.
Potrebno je napomenuti da muski pol takodje moze da oboli od raka dojki.


Koji su rizici da se dobije rak dojke?
Postoje faktori koji mogu pouzrukovati rak dojke. Ponavljamo da vecinu raka dojki ne pokazuju rizicne faktore.

- U nekim porodicama postoje predispozicije kod zenskih osoba, pogotovu ako postoje osobe koje su se susrele sa rakom, bilo to bliza ili dalja porodica.
U tom trenutku potrebno je da se svaka zenska osoba javi lekaru i da bude pracena pregledima.

- Postoje takodje i geneticke mutacije koje su sumnjive za razvice raka dojki. Ako osoba ima gene BRCA1 i BRCA2 imaju i do 80% mogucnosti za razvice raka dojki.

- Posle 35. godine osobe koje su u drugom stanju imaju takodje mogucnost za rizik od raka dojke, kao i osoba koja nikad nije rodila.

- Rizik se povecava nakon 50. godine kao i menopauza koja se javlja nakon 55. godine.

- Alkohol moze takodje biti rizican. Ako osoba konzumira redovno alkohol, na primer tri case vina nedeljno, povecava rizik za dva puta ako je u periodu posle menopauze.

Koji su simptomi na koje treba obratiti paznju?
Prvi simptom koji se moze pojaviti kod raka dojki je izraslina u predelu dojke. Ova izdraslina se moze pratiti i naduvavanjem limfnih cvorova ispod pazuha.
Moze doci do deformacije dojke, kao i bolova tokom napipavanja. Ako se tumor otkrije kasno moze doci do povracanja, mucnina, zutice, bolova kostiju, gusenja i kaslja.

Kako se uspostavlja dijagnoza?
Dijagnoza se uspostavlja prvenstveno palpitacijom grudi u potraznji za izraslinom ili limfnim cvorom. Ako ustanovi prisutnost jednih od ova dva simptoma, prepisace vam mamografiju. Biopsija ce biti preporucljiva kako bi se jedan mali deo mase odneo u laboratoriju. Ako je razultat pozitivan, doktor ce uraditi ostale preglede kako bi proverio da ne postoje metastaze.

Lecenje
U 80% slucajeva rak dojki je izlecljiv ako lecenje pocne na vreme. Lecenje ce zapoceti u zavisnosti od tipa raka, njegove mase i dali ima metastaza.
U vecini slucajeva doktori preporucuju otklanjanje tumora ako nije velike velicine. U nekim situacijama moze se otkloniti samo tumor dok u nekim i cela dojka. Doktor ce takodje ukolniti lokalne limfne zlezde. Naravno postoji mogucnost rekonstrukcije dojke nakon operacije.
Nakon operacije doktor vam moze prepisati zracenje ili hemoterapiju ali i tretmane hormonima. Sve zavisi od samog tumora i njegove velicine.

Najbitnija stvar nakon operacije je reedukacija koja je izvedena od strane slucnog lica, i koja pomaze da se vrati rastegnuce ramena i ruke kao i smanjenje postoperativnih bolova.

Pages