Muzika, prirodni lek koji uklanja svaku bol


Da li ste nekada culi da vam neko kaze da ne moze da zivi bez muzike? Da li ste znali da su istrazivanja ustanovila da neke osobe stvarno ne mogu da zive bez muzike i da im je muzika preko potrebna kako bi imali uspesan dan.




Muzika i zdravlje
Kako neka istrazivanja namazu osobe koje vole da slusaju muziku, slusaju je ne samo zato sto im se svidja vec im pomaze da kontrolisu svoje emocije pogotovu ako se nadju u steskim situacijama.
Klasicna, zabavna, pop ili rok muzika pokrecu imunoloski sistem smanjuju akcioznost kod osoba sa stresom i menjaju humor bolje neko neka vrsta lekova.

Profesori jednog prestiznog univerziteta ustanovili su da muzika moze itekako uticati na organizam.
Kako nalazu muzika je takodje jedna vrsta leka ali bez negativnih efekata.
Danas se muzika koristi u vecini medicinskih cekaonica, stomatoloskih ordinacija pa cak i u operacionim salama.

Kako muzika deluje na organizam
Muzika ima tu mogucnost da deluje iskljucivo na neuromehanicke mehanizme organizma, ti mehanizmi igraju veliku ulogu kod socijalizacije, kontrolisanje stresa, humora i imuniteta.

Kada ste nervozni i pod stresom hormoni naglo rastu sto vas moze dovesti do napetosti, slusanjem muzike hormoni se snizavaju sto dovodi do rekacije koja ona sama dovodi do osecaja smirenja i opustanja pogotovu ako se bavite sportom, meditacijom ili jednostavno spavate.

Kako profesori univerziteta naglasavaju postoje dva elemenata koji se proizvode tokom slusanja muzike. Prvi elemenat je nestrpljivost da poslusate jednu odredjenu pesmu a drugi se stvara kada volite bas tu pesmu. Cim se ta dva elemenata spoje, dolazi do povecanja dopamina koji ce stvoriti osecaj zadovoljstva.

Muzika i sport, dva najbolja prijatelja
Prema istrazivanjima ako slusate muziku dok se bavite sportom moze dovesti samo do pozitivnih resultata. Prvenstveno muzika motivise osobu da se bavi sportom i daje joj potrebnu energiju da da jos vise od sebe, a drugi dobar efekat je da se osoba ne oseca umornom tokom slusanja muzike.
Do ovoga dolazi zbog toga sto ritam muzike daje ritam osobi koja na primer trci. Kako osoba drzi isti ritam, srce se ne zamara toliko a i disanje je bolje kontrolisano. To dovodi do bolje performanse i osoba ce se osecati bolje.

Muzika leci tugu
Svi mi znamo da kada smo tuzni muzika je najbolji prijatelj. Slusati muziku u tesim situacijama dovodi do povecanjem energije, osecaj lakoce i smanjenje tuge. Neke osobe imaju zelju za plakanjem pored slusanja muzike zbog reci koju muzika sadrzi, to dovodi do smanjenja pritiska u telu i olaksanja emocija. Osoba se nakon odslusanje muzike oseca bolje i energija koju muzika prenosti smanjuju tugu i akcioznost kod osobe.

Da li ste znali da danas postoje specijalisti koji lece muzikom, njih nazivamo muzikoterapeutima.

Pages