Proverite vas vid, lako i jednostavno


Ovaj test je uradjen po savremenoj medicinskoj tehnologiji koja se koristi kod svih opticara i oftalmologa. Naravno test je samo tu kako i vam dao prvu sliku vaseg vida. Jedino opticar moze reci da li imate problema sa vidom ili ne.





Koji su simptomi loseg vida?
Kada osoba ima problema sa vidom prvestveni simptom su glavobolje i bolovi ociju zbog naprezanja.
Osoba koja ima problem sa vidom ima reflekse da "zmiri" ako ne moze nesto lepo da vidi.
Ako primetite da vi ili neko od vasih bljiznjih stalno zmiri dok cita nesto ili se napreze da vidi nesto u daljini, bilo bi uredu da se javi oftalmologu radi detaljnoih pregleda ociju i uspostavljanjem dijagnoze.

Koje dijagnoze loseg vida i mane oka postoje?
Postoje razlicite mane vida a jedni od njih su:

Miopija (kratkovidnost): Miopija se javlja tokom detinjstva ili adolescencije. Osoba sa miopijom vidi mutno udaljene predmete ali vidi dobro predmete koje su blizu.

Hiperopija ( dalekovidnost): Hiperopija se moze javiti u bilo kojoj godini. Osoba sa hiperopijom vidi mutno objekte koje se nalaze u njenoj blizini.

Astigmatizam: Predstavlja refrakcionu anomaliju koja uzrukuje zamagljen i nejasan vid predmeta ili zamagljenu sliku. Ova mana moze biti pracena miopijom ili hiperopijom.

Naravno sve ove mane se mogu korigovati medicinskim pomagalom koje nazivamo naocare. Sto se ranije uoce mane, lecenje moze ranije da pocne i rezultati mogu biti bolji.

Test:

Monoyerev test

Ovaj test smo svi mi probali jos kad smo bili u vrticu ili prvom razredu. Sve sto je potrebno da uradite je da se stavite na razdaljini od 5. metara, stavite ruku preko jednog oka i pocnete da citate redove dve dok ne mozete vise citati. Za ovo je savetovano da se pored vas nadje jos jedna osoba koja ce vas popraviti ako ste pogresili neko slovo. Kada vise ne mozete citati slova ruku stavite preko drugog oka i citajte slova. Na testu se nalaze brojevi koji mere nivo vida i koji sluze za izracunavanje potrebne diometrije.


U komentaru napisite koliko vam je izmeren vid i do kojeg slova ste uspeli da procitate sa levim i desnim okom bez naprezanja. 



Pages