Bipolarni poremecaj


Bipolarni poremećaj je ozbiljan poremećaj kod kojeg osoba prilazi u različite faze tokom jednog dana. Poremećaj se naziva “bipolarni” zbog toga sto osoba ima dva promenljiva raspoloženja tokom dana.


Kako se ispoljava bipolarnost
Osoba tokom dana može da se nađje u dve faze:

                      Hiperaktvne faze
                      Depresivne faze

Hiperaktivna faza
U ovoj fazi osoba osoba se oseća punom energije, postaje hiperaktivna i jako energična. Osoba nije mirna i potrebno joj je mesta kako bi izbacila svu svoju energiju

Depresivna faza
U ovoj fazi osoba se ne oseća sigurnom, dolazi do jake velike razdrazljivosti i tuge. Osoba upada u depresiju i njeno raspoloženje je na najnižijem nivou.

Kada osoba udje u hiper fazi njena estimacija sebe je na najvišem nivou, ponekad joj je neophodno da mnogo priča, nije nikada umorna i ne spava puno, dok kos depresivne faze ništa je ne interesuje i postaje jako tužna.

Šta je u stvari ovaj poremećaj
Bipolarni poremećaj je psihološko stanje osobe. Danas 2% populacije se susreće sa ovim poremećajem. Osobe manje od 25. godina su najčešće identifikovani ali potom poremećaj postaje rekurentna bolest.
U 90% slučajeva dolazi do tuge i smanjena pouzdanja kod osoba sa ovim poremećajem.

Koji su simptomi
Simptomi mogu biti različiti sve zavisi od tipa bipolarnog poremećaja a ne postoji samo jedan. Kod osoba možemo primetiti promenu raspoloženja više puta u toku dana koji su jako primeceni.

Koje su osobe sa rizikom
Bipolarni poremećaj može biti genetički prenosni faktor, neurotramsmeter koji prenosti informacije u mozgu kod osoba sa ovim poremećajem prenose informacije na drugaciji način. Informacije doprinose menjanju humora osobe kao i njegovu psihu, sto ga uvodi u depresiju.

Ovaj poremećaj može da se stvori i kod zdrave osobe koja je imala jake stresove, sekiracije kao i jake hormonske promene u organizmu.

Kako se leci
Bipolerne osobe su osobe koje moraju da imaju ozbiljno medicinsko praćenje. Postoje lekovi koji mogu da smanje emisiju menjanja humora ali to ne pospešuje simptome bolesti. Potrebno je da osoba bude i sto riguroznom praćenju od strane lekara kako bi se našao odgovarajući lek ako u kom slučaju prepisana terapija ne uspe.

Kako dijagnostikovati bolest
Kod većinu osoba bipolarni poremećaj se detektira kada osoba ima želju sa samoubistvom. Zbog toga je obavezno da osoba bude praćena od strane psihijatra a ostalo ponašanje može biti i:

                      Osoba se oblaci u šarenim bojama koje nemaju podudarnost, providne su i nemaju istu veličinu
                      Osoba peva glasno, dere se, onako od jednom oseti moć sreće
                      Paranoicna hiperaktivnost
                      Želja za pričanjem sa bilo kojim prolazni kom
                      Uvek u želji da kritikuje ostale pa čak i da ih vredja
                      Pamćenje dešavanja iz daleke prošlosti ali zaboravlja šta se desilo u blizoj prošlosti
                      Halucinacije
                      Preveliko znojenje
                      Depresija
                      Bežanje od ostalih

Ovo su generalni simptomi koji mogu označiti i neke druge poremećaje.

Potrebno je vremena da se dobro ustanovi bipolarni poremećaj ali i otkrivanje odgovarajuceg leka moze potrajati cak od 5-10 godina.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages