Kako objasniti detetu svoju bolest


Kada smo bolesni prvenstveno sto svako od nas uradi je javiti se lekaru. Kada doktor saopšti zdravstveno stanje obolelog i dijagnozu kao i način lezenja, prva stvar sto padne roditeljima na pamet je kako saopstiti detetu.



Nemojte kriti od njega
Dete je mnogo osetljivije od odraslih, mala promena energije u porodici će odmah dostići do deteta i uocice da se nešto promenilo, ako mu kazete da je sve uredu a ipak nije to će samo pogoršati stvari kod deteta. Budite iskreni. Ako budete iskreni s detetom to ce poboljsati njegovo povrenje prema vama ali i prema samom sebi, znace kako da slusa svoje telo i svoje osecaje.

Kako reci detetu
Budite oskreni, nemojte misleti da dete ništa ne razume, naravno nećete imati isti razgovor sa detetom od 5. i od 15. godina. Koristite konkretne reci, možete mu objasniti kako se zove bolest, koji su simptomi, Kako se leci... naravno ne sve od jednom već na tenane, dajte detetu vremena da shvati stvari i da ih bolje razume.

Ako je bolest ozbiljna
Ako se radi o bolesti koja može dovesti do smrtnih ishoda, ne morate to reci detetu već prvog dana već u vremenskom periodu kako budete razgovarali snjim. Ako ipak dete sam kaže reč “smrt” znaci da je spreman da čuje ostatak. Budite sto konkretniji i objasnite mu. Znajte da će razumeti. Mozete mu reci da postoje osobe koje zbog te bolesti odu dok neke osobe ozdrave.

Ako treba da idete na lečenje
Dete koje je naučilo sa roditeljima je najteže odvojiti, kako bi sve proslo napolje ako dete treba ostati s nekim članom porodice, neka taj član bude kod vas nekoliko dana pre nego sto odete u bolnicu, to će osigurati dete i biće mu lakše da se upozna sa novim ukruženjem. Organizujte tako da se navike deteta ne menjaju, ako ste mu vi citali pricice pre spavanja, neka ovog puta clan porodice to uradi ali budite tu, ako pak ne mozete ustati iz kreveta neka dete legne pored vas, i ako se uspava neka ga neko drugi prebaci u svoj krevet.

Šta ako se njegovo ponašanje promeni
Čim saznate za dijagnozu obavestite detetovo okruzenje (učitelje, nastavnike, profesore). Neka vam obavezno jave ako uoče promenu kod deteta u smislu:

- smanjenih ocena
- Nepažnje
- Izolacija
- Agresivno ponašanje
- Estimacija samog sebe

Ovo ponašanje možemo naći u vecini slučajeva kod adolescenata. Adolescenti malo teze prihvacaju stvari nego mladja deca, zbog toga je potrebno lepo objasniti bolest i detetu i adolescentu na nacin da dobro prihvati, a razgovor svama moze mu mnogo pomoci. Ako dete ipak iskazuje simptome koje sam naveo iznad Potrebno je javiti se lekaru inače dete može upasti u duboku depresiju.

Kako pronaći pomoć

Danas postoje organizacije koje vam mogu pomoći da zajedno pomognete detetu,  pored psihologa tu je naravno i porodica ali i bližnji. Danas mozete naci knjige koje objasnjavaju bolesti, knjige su specijalno napisane za decu koja mogu lakse shvatiti jednu bolest i lakse prohvatiti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages