Porodjaj uzivo: Stvaranje novog zivota vidjen od strane magnetne rezonance


Dati zivot jednom novom bicu jezelja svake buduce mame. Osecaj prvog kontakta sa bebom posle devet meseci provedenih ispod maminog srca je najlepsi dogadjaj koji jedna mama moze osetiti.



Svi znamo kako se porodjaj odvija, kako se pravi beba i kako se beba razvoja u stomaku tokom devet meseci, ali da li ste nekada imali prilike da vidite porodjaj preko magnetne rezonance?

Da li ste znali da tokom porodjaja kosti mame se pomeraju kako bi beba lakse prosla kroz porodni kanal, kost koja se navise pomera je koksis ( nekada rep).

U sedecem video zapisu mozete videti porodjaj jedne mame preko magnetne rezonance, sam prolaz bebe kroz porodni kanal kao i bebin mozak.

Da se podsetimo kako pocinje porodjaj:
Sve pocinje od busenja vodenjaka i gubljenja plodove vode. Od tada nema nazad. Vaša beba je na putu.
Da li ste znali da se u plodovoj vodi nalazi mnoštvo materija neophodnih vašoj bebi za razvoj. Pored toga sto štiti bebu, u plodovoj vodi se nalaze proteini i hidrati. Plodova voda je do 36 nedelje trudnoce sastavljena isključivo do bebine mokraćem kao i ćelija koja ona menja preko kože.

Sam nastanak plodove vode nije poznat. Naučnici tvrde da plodova voda dolazi od samog fetusa preko kože, pluća i bubrega. Plodova voda sve do porodjaja je u perfektvoj ravnotezi i uvek ima isti volumen.



Video nije stresnog karaktera, ali je ipak pozeljno pogledati ga sa sigurnoscu.



Verovatno se pitate zasto je video toliko kratak, MR je snazna magnetna rezonanca koja radi preko magneta, kako ne bi magnet ostetio bebin sluh MR je posle odmah bio iskljucen ali su uspeli da zabeleze snimak koji je retko videti, porodjaj koji se desava svakih 10. minuta u svetu pa cak i manje


Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages