Vanmatericna trudnoca



Komlikacija zbog lose implantacije oplodjenog se dešava kod čak 15 000 žena u svetu.  Ovu implantaciju nazivamo vanmatericnom trudnocom. Vanmatericna trudnoca moze biti opasna po maminom zdravlju koje mogu uzrukovati unutrasnje krvarenje.

 

Kako se to dešava
Oko 6 dana posle oplođenja jajne ćelije od strane spermatozoida jajna ćelija se spusta u matericu i gradi se u matericni zid.
Medjutim kada dođje do poremećaja jaje umesto da sidje u materici on se ugradi u jajovod. Od tada pocinje  vanmaterična trudnoća.  Nažalost ova trudnoća ne može da opstane jel jaje nije u na mestu gde bi trebalo da bude.

Srećom telo žene je spremno na takve situacije sto je odmah obavesti bolovima u donjem delu stomaka pogotovu na mestu gde se jaje ustanjilo kao i crni iscedak.
Potrebno je nakon prvog znaka odmah tretirati vanmateričnu trudnoću. Ovo ne znaci da zena postaje sterilna, stavise nakon dve godine može opet biti u drugom stanju.

Zbog čega nazivamo vanmatericnom trudnocom
Zena tokom svog ciklusa oslobadja jaje, muškarac spermatozoid, kada se spoje jajna ćelija postaje plodna i silazi sve do materice, potom se ugradjuje u zid i razvija se. Kada se jajna ćelija ugradi u zid jajovoda, jajovod nije razvijen da bi primio jajnu ćeliju, nema puno mesta ali i ne donosi hranjive materije. Jaje koje se zakacilo za jajovod pocinje da se odvaja ( jaje može biti već mrtvo ili ne) sto dovodi do krvarenja. Krv silazi niz jajovod sto dovodi do malog iscedka iz vagine praćenim bolovima.

Vanmatericna trudnoca se moze desiti i van jajovoda, jaje moze biti ugradjeno u predelu abdomena i creva, na samom otvoru grlica materice ili u samom jajniku. Ma bilo koja druga lokacija (sem materice) jaje se ugradi ono mora biti odstranjeno inace moze naskoditi majcinom zdravlju zbog unutrasnjeg krvarenja.

Kako se leci
Ako se radi o vanmatericnoj trudnoći, trudnica mora odmah biti primljena u bolnicu.

Cilj je sto pre otkloniti jaje iz jajovoda.
Sto se brze jaje otkloni to je bolje inače jaje može da pukne sto može dovesti do unutrašnjeg krvarenja.

                      Hiruski zahvat: doktor će otvoriti jajovod i izvuci jaje, od zavisnosti od oštećenja jajovoda, jajovod može biti takođe odstranjen.

                      Lekovima: doktor će ubrizgati lek na bazi metotrekzata koji će sprečiti dalje razvijanje jajeta i absorbirsti ga. Nekoliko dana nakon ubrizganja leka doktor će proveriti ekografijom da li je jaje nestalo.

Da li je moguće opet biti u drugom stanju
Naravno, posle vanmaterična trudnoće mama nije sterilna, nakon dve godine u vecini slučajeva mame ostaju u drugom stanju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages