Kako pripremiti dete za hiruski zahvat


Vaše dete mora da ide uskoro na operaciju? Svaki roditelj strepi po tom pitanju. U ovom trenutku morate biti jaki i pripremiti dete, bice potrebno vremena da shvati ali zajedno mozete ucitiniti puno.


Nemojte kriti od deteta
Ako dokto porazgovara svama i kaže vam da dete mora na operaciju, recite mu to. Dete treba da zna šta će biti i kako će se operacija odviti. Nemojte kriti od njega jel ako to budete uradili dan kada će doći do operacije dete će biti zbunjeno i još više uplašeno a najbitnije od svega izgubiće poverenje u vas jel ste to već znali. Stavise  u kasnijim godinama na njemu će doći red da krije stvar od vas zato sto mu bas u tom trenutku niste želeli reci tako bitnu stvar.
Znaci bitno je reci svom detetu, ali morate se pripremiti i na pitanja koja će vam postaviti.

Izaberite reci
Pre nego sto objasnite detetu, posavetujte se sa lekarom o nacinu na kome će se operacija odviti, lekovi koji će biti korišćeni i testovi koji će biti uradjeni. U vecini slucajeva roditelji idu sa nekim clanom porodice kada treba razgovarati sa doktorom, tako uradite i vi, neka pitanja mozda se necete setiti ali ostali clan hoce. Sa svim podacima na vama je da ih složite i prevedete detetu na njegov jezik, sto znaci na način na koji će lakše razumeti i koji će biti usklađen njegovim godinama.
Nemojte biti oštri recima, recima koje mogu uplašiti dete tipa “krv” “otvoriće te” budite nežni ali ipak objasnite mu. Izaberite razgovor prema njegovim godinama.

Dajte mu prostora da vam postavi pitanja
Dete će sigurno imati pitanja. To je sasvim normalo. Postaviće vam pitanja na koja ćete morate odgovoriti. Dok mu pričate, gledajte njegove reakcije, mrstanje i strah u ocima mogu vam dati do znanja da ono sto ste rekli morate bolje objasniti. Ako je dete mladje uzmite igračke i igrajte se doktora, on će vam preko toga postaviti pitanja ali ako se radi o starijem, neka napise na papir šta ga muci, objasnite mu i dajte mu do znanja da ste tu i da ste njegova potpuna podrška.

Spremite se na reakcije deteta

Iako ste sve uradili kako treba, dete možda može pokazati agresivnost, stres i tugu. Naravno dete je uplašeno. To je moralno. Sve sto trebate uraditi je da ostanete smireni tokom njegovih reakcija. Objasnite mu da nije sam, da je cela porodica uz njega. Pokažite mu da ste tu i da ćete se boriti zajedno, rame uz rame.

Ne lazite dete
Ni u kom slucaju nemojte lagati dete ako vas pita da li ce da boli, da li ce da budu "bocke", kad tad dete ce primiti injekciju ili infuziju. Nemojte mu davati obecanja tipa " ako ides u bolnicu kupicu ti ovo..." a ne mozete to da mu priustite. Nemojte odgovarati na pitanja za koja niste sigurni da su tacna ili nemate potrebne informacije, dakle ne izmisljajte odgovore, vec mu recite da neznate odgovor na to pitanje ali da cete se raspitati. Sto lepse objasnite detetu, lakse ce podneti operaciju i njegovo lezanje u bolnici.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages