Joga: prirodni nacin za zdravo telo bez bolova


Joga je vise od obicne fizicke aktivnosti. U indijskom svetu joga je pravi sveti put u kome se mogu naci mir, fizicka aktivnost i psihicka stabilnost.
Danas se joga moze koristiti i protiv bolova, istezanje misica i pravilna postura tela mogu samo pomoci kod jakih bolova.


Napomena: Joga je posturna fizicka aktivnost koja je malo zahtevna, nemojte raditi vezbe do kraja ako ne mozete. Ako osetite neku bol odmah restanite sa vezbom. Ako ste pocetnik ne naprezite telo kako nebi doslo do povreda i upala. Ne radite vise od onoga sto vase telo moze. 
Pozeljeno je imati tepih specajalan za jogu. Ne zaboravite pravilno disanje i naravno sto vise vode...


Glavobolja 

- Glava na kolenima:
Pozicija glava na kolenima smanjuje napetost, glavobolju i stres.
Sve sto treba da uradite je da sednete na pod ispruzite jednu nogu a drugu savijete u nivo butina. Spustite se lagano prema nozi koja je ispravljena i rukama probajte da uhvatite stopalo a glavu spustite na koleno. Ostanite u toj poziciji 15. disanja, uspravite se polako i promenite nogu.




- Sedeca stipaljka
Ova pozicija je slicna prethodnoj samo sto ovog puta obe noge su u ispruzenom stavu.

Sednite na pod ispruzite obe noge. Spustite se lagano prema kolenima i rukama probajte da uhvatite stopala a glavu spustite na kolena. Ostanite u toj poziciji 15. disanja. Drzite kicmu u pravom polozaju.






Bolovi u ledjima
-Macka

Ova pozicija ojacava misice i opusta kicmu.
Postavite se cetvoronoske, ledja pravo, ruke pravo postavljenje na tlu. Udahnite i izbacite ledja a uvucite stomak tako da vam ledja budu nabubljena. Ispravite glavu pogledom pravo. Kada izdahnete vratite se u pocetnu poziciju. Ponvoite 10. puta








- Polovni most
Kod ove pozicije abdominalni deo je istezan a lombalni deo je ojacan.
Legnite na pod ruke postavite pored tela. Savijte noge a stoplana pravilno treba da budu uz tlo. Sve sto treba da uradite je da podignete donji deo dela i uzdahnite. Spustite se lagano, prvo ledja pa struk pa zadnji deo i izdahnite. Ponovite vezbu 5. puta.






Bolovi u stomaku
-Razvlacni ugao
Ova vezba stimulise probavu i smanjuje bolove u donjem delu stomaka.
Sve sto trebate da uradite je da napravite malu spagu, jednu ruku stavite ispred noge a drugu podignite u vazduh. Probajte da vam noga napred bude u pravom uglu. Ostanite 10. disanja u ovoj poziciji a potom promenite nogu.









-Sedece razvlacenje
Ova vezba ima vise delotvornih znacaja. Snjuje bolove u stomaku, ledjima ali ima i dobrotvorno delovanje na unutrasnje organe poput jetre i creva.
Sednite, prekrstite desnu nogu preko leve tako da se leva noga nadje ispod desne. Lena noga treba da bude unazad. Levu ruku stavite na prednju nogu a desnu pozadi vas. Okrenite maloglavu prema ruci koja vam se nalazi iza i ostanite u toj poziciji 10. disanja. Ledja moraju da budu pravno. Promenite poziciju i ponovite vezbu.







Bolovi u nogama
-Korak napred

Ova vezba je slicna razvlacenom uglu samo sto trebate uraditi je da napravite malu spagu, ali ovog pita nogu ispred,obe ruke stavite pored tela  Probajte da vam noga napred bude u pravom uglu. Podignite gornji deo tela a pogotovu glavu. Ostanite 10. disanja u ovoj poziciji a potom promenite nogu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages