Znojenje u snu, da li je opasno?





Kada govorimo o nocnom znojenju
Znojenje u snu su karakteristicni velikom produkcijom znoja tokom spavanja. Iako su u vecini slučajeva bezopasni, neki tipovi moraju biti ispitani od strane lekara.

Noćno znojenje je situacija kada dolazi do velikog lučenja znoja tokom spavanja. Ovo se može desiti jednom tokom sna ili više puta zaredom svake noći. U vecini slučajeva dolazi i do poremećaja sna.

Generalno ova reakcija je kontrolisana od simpatičnog nervnog sistema koji je samostalan. Eksitacija nervnog sistema dovodi do znojenja. Potrebno je naći razlog eksitacije kako nebi došlo do daljih problema ali i neudobnosti.

Ko je na riziku?
Ne postiji osoba koja ne može biti udaljena od ovog rizika. Žene kao i muškarci su identični kod noćnog znojenja ali se češće javlja kod osoba izmedju 20-65 godina.

Zbog čega ova reakcija
Postoje mnogi znaci koji mogu dovesti do noćnog znojenja a neki su:

                      Apneja: prestanak disanja u snu
                      Sindrom nemirnih nogu: trzanje nogu u snu
                      Gurusica
                      Hronične infekcije kao na primer tuberkuloza
                      Poremećaj hormona
                      Stres
                      Korišćenje nekih lekova
                      Neka vrsta tumora

Postoje mnogo tegoba koji mogu izazvati noćno znojenje, zbog toga je potrebno pravilno ispitati svaki simptom. Dešava se da znojenje bude idiopatsko sto znaci da nema ni jednog poremećaja koji dovodi do znojenja.

Koji su rizici
Najveći rizik znojenja je naglo budjenje. Naglo budjenje dovodi do stresa, slabog spavanja pa i do promene raspoloženja.

Iako se noćno znojenje može desiti jedne noći, ponekad se može ponoviti više puta zaredom, ako se znojenje javi u više navrataja, javite se lekaru.

Kako se leci:
Ako imate problem sa znojenjem potrbno je javiti se lekaru koji će izvršiti preglede kako bi ustanovio problem. Moguće je posetiti specijalistu koji će vas priključiti na aparat za merenje sna kako bi otklonio sumnju apneje.

Sto se tiče tretmana postoje neki koji vam mogu pomoći kao na primer:
                      Homeopatija
                      Vežbe za smirenje i relaksaciju
                      Psihološka pomoć
                      Hormonski tretman
                      Promena hrane

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages