Diogenov sindrom


Da li ste nekada čuli za Diogenov sindrom? Sindrom po kome neke osobe ne mogu da se odvoje od nekih stvari. Danas će te saznati nesto vise o tome.

 

Šta je Diogenov sindrom
Diogenov sindrom je sindrom o kome se malo zna. Ovoj sindrom je vrsta poremećaja ponašanjakoji se javlja u vidu sakupljanja bespotrebnih stvari u vidu smeca, neodržavanje higijene tela ali i prostora u kome osobama živi.
Ovakve osobe su odvoje od sveta, nemaju nijednu socijalnu komunikaciju i okružene su smecem od kojih se ne mogu odvojiti.

Kako prepoznati osobu koja pati od ovog sindroma
Postoje više načina kako pro poznati osobu sa ovim sindromom.
Prvenstveno ako kritikujete osobu zbog njene higijene iki higijene njenog stana, dobićete odgovor da to nije tačno. Ni u jednom trenutku osoba neće prihvatiti cinjenicu da su stvari koje se nalaze oko nje u stvari smece a ne ono sto bi trebalo da se čuva (kutije, novine, otpatke od hrane pa sve do izmeta životinja)

Zbog čega ovaj sindrom
Ovaj sindrom se javlja u vecini slučajeva kod osoba koje su dobile emocionalno sok ( smrt voljene osobe, razvod...) osobe počinju polako da sabiraju stvari koje ne žele da bace, sve do momenta kada njihova kuća postaje prepuna stvarima koje su u stvari smece.
Ovakve osobe su u vecini slučajeva samci, koji ne žele da razgovaraju s’nikim i koje žive potpuno samacki život. Po njima ovaj život je sasvim normalan i ne smeta im.

Kako pomoći osobi sa ovim sindromom
Najbolja pomoć kod ovog sindroma je psihološka pomoć koja mora dugo da traje. Najbitnije je skloniti osobu sa mesta gde je živela u nehigijenskim uslovima i omoguciti joj kvalitetan život i higijenu. Čim se osoba skloni sa kritičnog mesta, specijalna ekipa za dekontaminaciju ocistice stan osobe kako bi je vratili u prvobitno stanje. Osoba sa sindromom će biti praćena dugo od strane medicinske ekipe kako bi joj ste odstranilo impusivno sakupljanje stvari i povratio socijalni život. 

Da li ste znali da postiji i suprotni sindrom Diagena. Taj sindrom nazivamo opsesivno/ kompulzivni poremećaj... ili poremecaj čišćenja. Ove osobe pate od simptoma gde ne mogu da podnesu da se nadju u “ prljavim mestima” kad kažem prljavi mesto to znaci da čak i prašina ne dolazi u obzir.

Simptomi:

Osoba stalno pere ruke, rigurozno. Čisti i briše čak 5. puta na dan, programira šta će kada raditi i na koji način, stalno proverava da se nešto nije pokvarilo, odvilo, otklonilo....


Nadavno ovaj sindrom se takođe leci pomoću psihologije ali je potrebno naći izvor ovog problema kako bi bio izlečen iz korena.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages