Sta krije bebina frontanela?


Šta je frontanela? Čemu služi? Zbog čega je bitna i kako štiti bebin mozak? Šta se dešava posle? Kako paziti na frontanele? Puno pitanja, a malo odgovora.

Deformacija frontanele
Ako porodjaj počne ranije nego sto je zakazano i beba naglo dođje kroz rodni kanal, može do i do lagane deformacije frontanele. Bebi će možda ta mala deformacija smetati sto će joj otezavati da okreće glavu. Ništa strasno, potrebno je samo kada beba spava da joj menjate poziciju sovanja, naravno lagano i bez naprezanja kako je ne bi povredili. Lekar vam takođe koze pomoći.

Kako se razvija frontanela
Čim se beba rodi doktori će proveriti frontanelu, a potom pedijatar tokom svakog daljeg pregleda.
Pregled će biti takac da će doktor izmeriti glavu bebe koja treba da bude oko 35cm po rodjenju i do 50cm u 2. godini.

Roditelji se plaše kada je rec o frontaneli, jel kažu da je to mali prozor do mozga. Ne trebate imati strah, možete slobodno nežno maziti vazu bebu po glavi i prati joj kosicu. Neće osetiti nikakav neugod.

Šta je frontanela
Frontanela je meki deo bebine glave. To je mesto izmedju bebine kosti glave. Frontanela se zatvara kako beba raste, i koja se potpuno zatvara. Uloga frontanele je slobodan razboj mozga.

Kada se frontanela zatvara
Frontanela će jednog dana postati kost. Zatvaranje frontanele zavisi od samog deteta. Mozak završava svoj razvoj od 18. meseci pa sve do 3. godine. Od 3. godine frontanela se polako pretvara u kost i mali prostor se zatvara.

Postoje dve frontanele
Roditelji misle da beba ima samo jednu frontanelu, oni iznad glave ali ne, beba ima dve frontanele, jednu iznad glave i jednu kija se nalazi iza glave ali koja je manja.
 

Problem sa frontanelom

Ponekad se desi da se bebina frontanela zatvori pre vremena, sto ne može da dozvoli mozgu da se razvije. Zbog toga je potreba mala hiruska intervencija kako bi se oslobodio prostor za razvoj mozga.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages