Disfazija: primerni poremecaj govora


Primerni poremecaj govora, drugacije disfazija,  obuhvata vise poremecaja govora ( razumevanje, izgovor tonova, pravljenje recenica). Osoba sa disfazijom ostaje sa ovil poremecajem i kada odraste.



Kako se manifestuje disfazija?
Dete koje se susrece sa disfazijom ima problema sa razumom jezika, govorom ili oba u isto vreme. N aprimer neka deca imaju problem sa razumevanjem zadatog zadatka ili stvaranjem odgovora na zadato pitanje, dok druga imaju samo problem sa formulacijom recenice iako su razumela pitanje.

Na primer: 
- Sta jedes? ( dete ne razume pitanje i nece i ne moze odgovoriti)s
- Sta jedes? ( dete razume pitanje ali ne moze da odgovori)
- Sta jedes? ( dete razume pitanje ali odgovara nepravilno) - Ja jede sladoled

Ova vrsta odgovora je normalna kod mladje dece, ali ako dete odgovara tako u 6. godini, potrebno je posavetovati se sa lekarom.

Zbog cega ovaj poremecaj?
Disfazija je neuroloski problem koji se javlja tokom rodjenja. To znaci da mozak radi drugacije kad je rec o ucenju jezika.

Da napomenem da disfazija nije fizicki poremecaj, osoba sa disfazijom se razvija kao i svako drugo dete bez posledica.

Kada se javiti lekaru?
Prvi simptomi se javljaju u 18. mesecu. Dete koje ima disfaziju treba biti praceno od strane pedagoga.

-  Dete ne zeli da prica, nije obrazljivo na pitanja i ne zeli da odgovori.
-  U 2. godini dete ima problema sa razumevanjem pitanja ili nekog zadatka i stvara samo dve reci u recenici ( mama gladan) ( mama gladan sam)
-  U 3. godini dete ne razume neke reci ( crvena, gore, dole, tri, posle)
-  U 5. godini dete ne moze da sastvari recenicu i odrzi razgovor sa drugom osobom, sastavlja reci kao mlado dete od godinu dana.

Ove konsultacije ne mora da znace da dete pati od disfazije, ako se susretnete s'nekim od ovih simptoma porazgovarajte sa vasim lekarom ili pedijatrom.

Kako pomoci detetu?
Pre navrsene 5. godine potrebno je uociti probleme sa govorom. Sto je problem ranije uocen to su sanse za poboljsanje vece. Nravno disfazija prati osobu celog zivota ali se moze smanjiti njena pojava.
Ako ste uocili problem, javite se lekaru koji ce vam dati uput za pedagoga. Pedagog ce napraviti test i zakljuciti da li se radi o disfaziji, ako je rec o tom poremecaju, postoji poseban rad sa detetom koji ce stimulisati njegovo ucenje govora.

Savet:
Ako je vasem detetu istanovljenja disfazija, nacin na koji sa njim pricate mora da bude od velikog znacaja. Kada objasnjavate neke stvari svom detetu, probajte da koristite kljucne reci koje ce mu biti lakse da razume, Kada mu objasnite nestno, nemojte da ga pitate " da li si razumeo" vec recite da vam objasni svojim recima ono sto je razumeo". Potrebno je raditi stalno sa detetom, danas postoje mnostvo nacina ( igre, crtanje, pisanje) koje mogu poboljsati razvoj detetovog jezika.

Nema komentara:

Objavi komentar

Svaki Vaš komentar je bitan !

Pages